Στην τελική ευθεία έχει μπει η πολύκροτη δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του Noor One», μετά την τρίτη κατά σειρά παραίτηση ανακριτή «για προσωπικούς λόγους». Στα μέσα Ιουνίου, ο ανακριτής Γιάννης Πετρόπουλος ζήτησε μετάθεση από την Αθήνα στη Χαλκίδα για τους παραπάνω λόγους, ενώ έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις της Καλλιόπης Μάντακα, που άφησε και το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, και η πρώτη ανακρίτρια που είχε παραλάβει τον φάκελο για το ναρκόπλοιο, Ευαγγελία Αλεξακίδου. Σημειώνεται πάντως πως το δικαστικό συμβούλιο δεν συναίνεσε στην μετάθεσή του, με αποτέλεσμα να μένει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Την δίκη παρακολουθεί στενά και με συνεχή ρεπορτάζ η Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς πλέον έχει έρθει η ώρα της κατάθεσης του επί χρόνια παράγοντα του Ολυμπιακού, Αιμίλιου Κοτσώνη, που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε δέκα χρόνια κάθειρξη, για απλή συνέργεια στη μεταφορά της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης του πλοίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα, ο άνθρωπος της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη δήλωσε την Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, κατά την πρώτη ημέρα της απολογίας του, πλήρη άγνοια για τα ναρκωτικά του πλοίου, υποστηρίζοντας πως ταξίδεψε στο Ντουμπάι και εκπαιδευόταν από το 2009 στον τομέα των ναυλώσεων, χωρίς ωστόσο να πληρώνεται. Παράλληλα, παραδέχθηκε την ίδρυση της εταιρείας Arab Waves, μίας εταιρείας για ναυλώσεις, μεσιτείες και πετρελεύσεις, που τελικά δεν λειτούργησε ποτέ.
«Την έκανα για να έχω μια εταιρεία κάτω, για πετρελεύσεις. […] Οχι ένα καράβι, μια μπανιέρα να είχες στο Ντουμπάι έβγαζες πολλά χρήματα. […] Μου σύστησε ο Γιαννουσάκης έναν διεκπεραιωτή για να την ανοίξω, όμως δεν μου έστειλαν ποτέ το mail επιβεβαίωσης ότι άνοιξε η εταιρεία, γιατί τους έλειπε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου μου που εγώ πάντως την είχα στείλει. Ο λογαριασμός δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Δεν την έχω κλείσει» φέρεται να δήλωσε συγκεκριμένα.
Κατά την απολογία του, υποστήριξε πως γνωρίζει μόνο τρεις κατηγορούμενους, τον Φάρο, τον Μπουρδούβαλη και τον Γιαννουσάκη, που επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια σε πρώτο βαθμό, για τον οποίο υποστήριξε πως τον γνωρίζει επειδή έπαιζαν χαρτιά μαζί. «Παίζαμε μπιρίμπα. Είχαμε μάθει ότι ο Γιαννουσάκης δραστηριοποιούνταν στο Ντουμπάι και ετοιμαζόταν να ξαναφύγει κάτω. Τα βαπόρια ήταν πολύ ακριβά και έτσι τον γνώρισα στο Φάρο για να αγοράσει το πλοίο, το Noor» υποστήριξε, ενώ απέρριψε αναφορές της συζύγου Καλαφάτη, Κ. Αλεξανδρή, πως ο «Κοτσώνης ήταν ο αφανής εταίρος και ότι ο ίδιος την ενημέρωσε για τον απόπλου του πλοίου από το Ντουμπάι και πως ήθελε πάση θυσία να μην αναφερθεί το όνομά του».
Ακόμα, αναφορικά με εταιρεία με τα αρχικά των ονομάτων των συγκατηγορούμενων του Φάρου-Γιαννουσάκη και του συνεταίρου του Φάρου, Τζανετή που δεν διώκεται για την υπόθεση, την GFTK, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν συμφώνησαν ποτέ να γίνει τέτοια εταιρεία, για να συναντήσει την απάντηση της προέδρου του δικαστηρίου, που επικαλέστηκε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του 2012 που αναφέρουν το αντίθετο, με τον ίδιο να ανταπαντά πως «αυτές οι σκέψεις υπήρχαν».
Όπως αναφέρεται, ο κατηγορούμενος Κοτσώνης ισχυρίζεται πως η μόνη του εμπλοκή με το ναρκόπλοιο ήταν πως σύστησε στον Γ. Μπουρδούβαλη τον φίλο του και τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου, Παντελή Καλαφάτη, με σκοπό να γίνονται επικερδείς τοπικοί πλόες μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή των Εμιράτων, ενώ σε άλλο σημείο, υποστήριξε πως τα απολογητικά του υπομνήματα τα συντάσσουν οι δικηγόροι του και ο ίδιος δεν τα διαβάζει. Όπως αναφέρεται, δήλωσε πως δεν αντέχει να διαβάσει ούτε τις απολογίες του, ούτε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ούτε άλλων κατηγορουμένων, με την χαρακτηριστική αποστροφή «είμαι αθώος, λέω την αλήθεια και δεν θέλω να διαβάσω τίποτα».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «ούτε τα χρήματα της Εφορίας μου δεν μπορούσε να πληρώσει το καραβάκι», αρνούμενος και πάλι κάθε κατηγορία, ενώ σημειώνεται πως σε άλλο σημείο, δήλωσε θιγμένος από το γεγονός πως βάσει των ηχογραφήσεων αφήνονται υπόνοιες σχέσης του με λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων στη Συρία και τα Εμιράτα. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις απολογίες των κατηγορούμενων.
Αντιφάσεις εκ Τουρκίας
Σημειώνεται πως πριν από την κατάθεση Κοτσώνη, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού απολογήθηκαν τρεις Τούρκοι κατηγορούμενοι, με την απολογία του Τούρκου με βελγικό διαβατήριο, Μετίν Σεβιμλί, που συνελήφθη στις 12 Ιουνίου του 2014 σε αποθήκη στο Κορωπί στην οποία βρέθηκαν 500 κιλά ηρωίνης, να κεντρίζει το ενδιαφέρον με αντιφάσεις που σημειώθηκαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κατηγορούμενος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια σε πρώτο βαθμό, αρνήθηκε αρχικά πως γνώριζε για τα ναρκωτικά και πως τον ενέπλεξε στην υπόθεση ο 41χρονος Τούρκος Σερχάν Μπασκάλ, από τους φερόμενους εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης που πέθανε στη φυλακή, λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του, καθώς αναφέρεται πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος Μετίν Σεμιβλί, γνώριζε τον Μπασκάλ για δέκα χρόνια και ήρθε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησής του για διακοπές, και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με εμπόριο οικοδομικών υλικών. Σημειώνεται πως οι δύο φέρονται να είχαν κάνει την παραγγελία για τα σακουλάκια της μαρμαρόσκονης, που τελικά συσκευάστηκε η ηρωίνη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακούστηκε για πρώτη φορά πως ο ίδιος είχε δεχθεί πυροβολισμούς και απειλές για την οικογένειά του από τον Μπασκάλ στο Κορωπί, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται πειστήρια που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του για τη μεταφορά σε δεύτερο στάδιο του φορτίου, δηλώνοντας πως «Συνειδητά ή ασυνείδητα έκανα μετά τη μεταφορά. Φοβόμουν για μένα και την οικογένειά μου. Είμαι ήδη έξι χρόνια στη φυλακή. Λυπάμαι πολύ, ζητάω συγγνώμη και θα δεχτώ την όποια απόφαση».
Διαβάστε τα αναλυτικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, «Ήταν ένα μικρό καράβι με 2,1 τόνους ηρωίνης» και «Ζητούνται ανακριτές για το Νoor One».