Με αφορμή τις δηλώσεις του Μπ. Παπαδημητρίου ότι  θα ζητήσει από τους δανειστές πιστοληπτική γραμμή στήριξης , ο Aλέξης Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να απαντήσει για το αν το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή». «Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου», τόνισε με δηλώσεις του στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.  Συνέχισε επισημαίνοντας πως «αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο».

Τσακαλώτος: «Πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπέλυσε επίθεση προς τη ΝΔ με αφορμή τη δήλωση του Μπ. Παπαδημητρίου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν γνωρίζει πως πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο. Σε δήλωσή του, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «μετά τη “σαφήνεια” που έχει δείξει η ΝΔ για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε ημέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα». Συνέχισε επισημαίνοντας την αντίφαση μεταξύ της δήλωσης του Χάρης Θεοχάρη που είχε αναφέρει ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα επιτρέψει το μαξιλάρι ασφαλείας, και σε αυτής του Μπ. Παπαδημητρίου που κάνει λόγο κάνει λόγο υπογραμμίζει ότι «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».

Αναφορικά με τη διαβεβαίωση του Μπ. Παπαδημητρίου ότι δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο άρθρο 12 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξη (ΕΜΣ). Εξήγησε ότι «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ , το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί».

Στη δήλωσή του, ο Ευ. Τσακαλώτος επισημαίνει επίσης ότι «τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ  τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του μαξιλαριού ασφαλείας καθώς και τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.  Κατέληξε ότι «αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το μαξιλάρι ασφαλείας των 34 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Αχτσιόγλου: «Η χρήση αποθεματικών του κράτους για την ενίσχυση τραπεζών έχει άμεσες συνέπειες για τους πολίτες»

Η Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε τη δήλωση του Μπ. Παπαδημητρίου με ανάρτησή της στο Twitter, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει συγκεκριμένα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν μπήκαν σε πιστοληπτική γραμμή. Η χρήση των αποθεματικών του κράτους για ενίσχυση των τραπεζών σημαίνει μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων με άμεσες συνέπειες για τους πολίτες».

Παππάς: «Εκπρόσωποι της ΝΔ ενθαρρύνουν την επιστροφή σε καλυμμένα ή απροκάλυπτα μνημόνια».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Παππάς άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ για τις επιλογές της στο ασφαλιστικό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Υποστήριξε ότι  εκπρόσωποι της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος βουλευτής της, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Μπ. Παπαδημητρίου, λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή, «σε καλυμμένα ή απροκάλυπτα μνημόνια», προσθέτοντας ότι «η μόνη ψήφος που μπορεί να ανασχέσει την πιθανότητα να κάνουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα και να γυρίσουμε στις πολιτικές ή ακόμα και στο ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, ελέω εκλογικού νόμου». Σχετικά με το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «χυδαία μπίζνα» και «τραπεζική του θανάτου», ενώ έθεσε το ερώτημα «αν θέλουμε να γίνουμε μία Ασπίς Πρόνοια, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη».

Παράλληλα ανέφερε ότι «μας καλούν να εμπιστευτούμε τις αποταμιεύσεις μας και τις εισφορές μας στην επικουρική ασφάλιση, οι οποίες φτάνουν στο ύψος των 3 δισ. ευρώ το χρόνο, σε εταιρείες οι οποίες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, θα προσεύχονται να πεθαίνουμε λίγο μετά τη συνταξιοδότησή μας και με τρόπο που να μην κοστίζει στο σύστημα Υγείας». Τόνισε ότι «αυτό δεν είναι ασφάλιση, είναι τζογάρισμα», προσθέτοντας ότι είναι απολύτως ανήθικο και αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα.

O Τσίπρας προκαλεί τον Μητσοτάκη να απαντήσει για τα περί πιστοληπτικής γραμμής