Πέρυσι ο Καριάκιν είχε τιμωρηθεί με εξάμηνο αποκλεισμό από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας λόγω της ανοικτής υπεράσπισης της εισβολής στην Ουκρανία.

Έκτοτε παίζει μόνο σε εγχώρια τουρνουά.

Στη σελίδα του στο Telegram, ο 33χρονος δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο είπε: «Έλαβα πρόσκληση από τη FIDE για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι το αγαπημένο μου τουρνουά, με νοκ άουτ μορφή. Έχω παίξει καλά εκεί στο παρελθόν. Αλλά στο επερχόμενο τουρνουά δεν μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, να παίξω υπό τη σημαία μου (της χώρας) και αν παίξω με επιτυχία, δεν θα ακούσω τον εθνικό ύμνο της χώρας μου.

»Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό. Η θέση μου δεν αλλάζει και το έχω εκφράσει πολλές φορές. Είναι η θέση μου και θέλω να μάθω τι πιστεύουν οι ακόλουθοί μου».

Οι ακόλουθοι του Καριάκιν συμφώνησαν με την άρνησή του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία απάντησε λέγοντας ότι ο Καριάκιν δεν ήταν προσκεκλημένος αλλά επιλέξιμος.

«Συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σκάκι για την πατριωτική του ατζέντα. Η FIDE είναι πολύ σαφής – και αυτή είναι μια πολιτική εδώ και 15 μήνες – ουδέτερη σημαία μόνο για Ρώσους/Λευκορώσους αθλητές και δεν μπορούν να συμμετέχουν ως ομάδα – μόνο ως άτομα», δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της FIDE Εμίλ Σουτόβσκι.

«Επιπλέον, είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι η FIDE «προσκάλεσε τον Καριάκιν», όπως έκαναν κάποιοι. Κέρδισε τη θέση του για την εκδήλωση το 2021, και δεν είναι θέμα πρόσκλησης ή όχι – είναι νομική μας υποχρέωση.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καριάκιν εξέτισε ήδη εξάμηνο αποκλεισμό για τις δηλώσεις του υπέρ του πολέμου».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί από τις 30 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου στο Μπακού. Είναι από τις ελάχιστες σκακιστικές διοργανώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα των νοκ άουτ αναμετρήσεων, ενώ οι τρεις πρώτοι κερδίζουν μια θέση στο επόμενο τουρνουά Διεκδικητών.