Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως χρειάζονται συγκλίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες με ανοιχτό μυαλό. Χωρίς κομματική επετηρίδα, χωρίς αριστερόμετρα, αλλά με μόνο κριτήριο την προσφορά, την ανιδιοτέλεια, την αξιοκρατία» και πρόσθεσε:

«Παροτρύνω, λοιπόν, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας στην παραγωγή προτάσεων νόμου. Και παροτρύνω εσάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσετε τους συναδέλφους σας, από το ΠΑΣΟΚ και από την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστείτε. Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με διαφάνεια. Με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού. Με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων. Αρχίστε με το Κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο».

Ο κ. Κασσελάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Είμαστε υπερήφανες και υπερήφανοι για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το κόμμα μας, για όλη του την πορεία. Ωστόσο αυτό δεν μας οδηγεί ούτε στον υποκειμενισμό, ούτε στον ηγεμονισμό. Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης, τότε το τελευταίο πράμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα. Κι αν είναι προϋπόθεση η εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και με αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία».