Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε ότι «είμαστε αυτόνομοι και μεγαλώνουμε συνεχώς» και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το κόμμα θα ξεπεράσει το 20% στις ευρωκλογές του Ιουνίου. Μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι τα βασικά προβλήματα των νησιωτών είναι η Υγεία, οι συγκοινωνίες και η Παιδεία, σημειώνοντας ότι στα νησιά το πρόβλημα της υγείας είναι πιο οξύ, λόγω της υποστελέχωσης.

Κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά: Μπόνους, βοήθεια στην αγορά σπιτιού – Να καταργηθούν τα απογευματινά χειρουργεία

Όπως ανέφερε επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τροπολογία με μπόνους ύψους 1.000 ευρώ για τους γιατρούς στα νησιά, εξομοίωση με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, βοήθεια στην αγορά του σπιτιού, εφόσον μείνουν πέντε χρόνια, αλλά και κίνητρο για να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Η τροπολογία κοστίζει 35 εκ. ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ από τη διανυκτέρευση των τουριστών, αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι δογματική και το απορρίπτει.

«Υπάρχει ένα ζήτημα στέγης, αυτά τα ενοίκια δεν μπορούν να είναι για ένα μικρό διάστημα και να τους πετούν έξω. Χρειάζεται, επίσης, ενίσχυση της στελέχωσης, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό των νοσοκομείων και για το φιλότιμο που δείχνουν για να κρατήσουν τους πολίτες εν ζωή» σημείωσε ακόμη.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα απογευματινά χειρουργεία, αν γίνει κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία, σπουδάζουμε τους γιατρούς και φεύγουν έξω. Αν γίνουμε κυβέρνηση, πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι το δημόσιο κράτος, επεσήμανε.

Toυλάχιστον το 5% του ΑΕΠ στην υγεία 

Όταν ρωτήθηκε σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι οι δαπάνες για την υγεία απάντησε: το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά. Δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και μετά οι μισθοί αυτοί δεν ανακυκλώνονται στην οικονομία». Αναφερόμενος στο ποσοστό είπε: «Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία».

Ήδη η τοποθέτηση αυτή του κ. Κασσελάκη προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι δαπάνες για την Υγεία επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά και την πανδημία, έχουν ανέλθει στο 5,7%. Επίσης, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να ανέβουν στο 7,5% του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση στην Υγεία είναι σχεδόν στο 6%, εσείς είπατε να πάει στο 5%», με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «είπα τουλάχιστον 5%».

Πλαφόν 5% στο κέρδος για το ρεύμα 

Για την ακρίβεια και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έκανε λόγο για ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν έκανε λόγο για «εισαγόμενη ακρίβεια». Προτείνουμε τη θέσπιση πλαφόν ύψους 5% στο κέρδος για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν το κάνει. Είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στο ρεύμα, αλλά και στον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Υπάρχουν ολιγοπώλια».

Σύστημα «Τειρεσία» για τις εταιρείες που αισχροκερδούν

Ακόμη, σημείωσε ότι έχει προτείνει σύστημα «Τειρεσία» για τις εταιρείες που αισχροκερδούν, επιβάλλοντας απαγόρευση στο να συμμετέχουν σε έργα για το Δημόσιο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Πρότεινε, επίσης, τη θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, λέγοντας πως «οι άνθρωποι δεν αντέχουν και πως αυτό θα επιστραφεί στην οικονομία. Δεν πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο, αλλά οι πολίτες πεινούν. Προτείνουμε συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια».

Σε ερώτηση αν το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, υποστήριξε πως «εμείς το χτίζουμε κάθε μέρα. Θα γίνουν προτάσεις νόμου με διάφανη κοστολόγηση, για να ξέρουν οι Έλληνες τι θα συμβεί, όταν γίνουμε κυβέρνηση.

«Στόχος μας να κυβερνήσουμε»

Για τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κυβερνήσει, διεκδικεί την πρωτιά. Αλλάζουμε τις δομές του κόμματος, για να είναι προσιτό σε όλον τον κόσμο. Το Προοδευτικό Κέντρο έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η φυσική του θέση».