«Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου», προσέθεσε και συνέχισε: «Έχουμε μια δραματική αύξηση της αποχής. Αυτό συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε μείον 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, 350 χιλιάδες στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα εκατομμύριο στη Ν.Δ. Άρα, μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που έχει απονομιμοποιηθεί και στα μάτια του κόσμου έχει καταπέσει, άρα είναι καθήκον να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Και την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους, ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα, για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά, όταν ο στόχος τον οποίο έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές “θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας”. Τίποτα από αυτά δε συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».
«Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καταλαβαίνω ότι ο άλλος μεγάλος ηγέτης του χώρου, ο κ. Κασσελάκης θα κάνει ότι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Ότι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη, ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη. Δε θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί, οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;» σχολίασε για την πρόταση των κ. Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου για εσωτερικό δημοψήφισμα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για ενιαίο κόμμα στην Κεντροαριστερά.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας αριθμός σοβαρών στελεχών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα της σύμπλευσης όλων των δυνάμεων, όπως και στη Νέα Αριστερά το ίδιο συμβαίνει. Θέλουν οι δυνάμεις αυτές να συναντηθούν σε έναν δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα καταλήγει σε μικρό χρονικό διάστημα σε αποτέλεσμα. Άρα, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνουν το δημοψήφισμα γιατί γνωρίζουν ότι η εκλογική βάση των προοδευτικών κομμάτων το θέλει αυτό και προφανώς έτσι θα υπερκεράσουν οποιεσδήποτε πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις, άρα ορθά το επισημαίνουν και παίρνουν την πρωτοβουλία όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως ήδη, με επιστολή του στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε θέμα ηγεσίας του κόμματος ζητώντας άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε στον βασικό στόχο του για τις Ευρωεκλογές, που ήταν να είναι δεύτερο κόμμα μετά τη ΝΔ, ανέφερε επίσης ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Γερουλάνος, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Κωνσταντινόπουλου να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, που είναι προγραμματισμένες για το 2025. «Πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να κάνουμε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρώτα να δούμε τι έγινε λάθος. Τα θέματα της φυσιογνωμίας, των πολιτικών επιλογών και της στρατηγικής. Μέσα σε όλα αυτά, θα το πω ευθαρσώς, τίθεται και το ζήτημα του πρόεδρου. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα, τα οποία έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα, όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη, όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσο μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Είναι χρέος μας απέναντι στον κόσμο μας, ο οποίος θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό κόμμα. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας» ανέφερε με τη σειρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου.