Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, τόσο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μετά την αξιολόγηση του προγράμματος, αυτή του χρέους
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης. Επομένως, ο Μ. Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως «η στήριξη από τα νομισματικά μέτρα είναι ακόμη αναγκαία» και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε όρους τόσο μεγέθους, όσο και χρονικής διάρκειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής ξεκάθαρα υπερτερούν των πιθανών παράπλευρων επιπτώσεων, καθώς τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατηρούμενη σταθερότητα».
Εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει εξαλειφθεί και πλέον αναμένουμε την ενδυνάμωση του πληθωρισμού, εντός των επόμενων ετών» και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, αν και επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες για μία καλύτερη και ανθεκτικότερη Ευρωζώνη».
«Σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα»
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Μ. Ντράγκι εκτίμησε πως τα τελευταία χρόνια «έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα», ενώ σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση στάθηκε σε τρία πράγματα που την τρενάρουν.
Όπως ανέφερε, το κόλλημα έχει να κάνει «με πρωτογενές πλεονάσματος 3,5% για μακρά χρονική περίοδο. Δεύτερον, στο κλείσιμο του δημοσιονομικού χάσματος και τρίτον σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αγορά εργασίας, η ενέργεια και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel, ο Σόιμπλε επέρριψε τις ευθύνες για το «φθηνό» ευρώ στον Μ. Ντράγκι και τις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ. «Η αξία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή και για την εμπορική θέση της Γερμανίας. Όταν ο Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε την επεκτατική πολιτική, του εξήγησα ότι αυτή η απόφαση θα αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία. Υποσχέθηκα να μην ασκήσω δημόσια κριτική σ' αυτή την επιλογή, αλλά επίσης, δεν θέλω να γίνομαι αντικείμενο κριτικής για τις συνέπειες αυτής».