Όπως η ίδια τονίζει αναφορικά με τις θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους υπηκόους, η αυστριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η απελευθέρωση της «βίζας» είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Προσθέτει δε, πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά βήματα, ενώ δεν πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση των θεωρήσεων και αυτή είναι η θέση και άλλων κοινοτικών χωρών.
 
Σε σχέση με τη στάση της Αγκυρας, που θέτει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως «η συζήτηση με την Άγκυρα θα πρέπει να διεξαχθεί σε ευρύτερη βάση».
 
Σύμφωνα με την κ. Μικλ-Λάιτνερ, η Αυστρία συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, με στόχο την έγκριση ενός πακέτου μέτρων για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σχέδιο δράσης κατά της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία, καθώς και καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που διοχετεύεται από νόμιμες οδούς μετανάστευσης.
 
Η Μικλ-Λάιτνερ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, ότι δήθεν «τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα», τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ήταν η πρώτη από τους ομολόγους της, που, ήδη πριν από αρκετές εβδομάδες, είχε ζητήσει να υπάρξει ένας «μηχανισμός Σένγκεν», που να επιτρέπει την επιστροφή σε ισχύ, για ορισμένο χρονικό διάστημα, των συνοριακών ελέγχων.
 
Στο θέμα της «διακριτής μεταχείρισης» της Τουρκίας ως προς τις θεωρήσεις εισόδου, αναφέρεται σε άρθρο του, που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα που εξακολουθεί να υπόκειται σε περιορισμούς στην έκδοση «βίζας», παρά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου που ίσχυσε το 2009 και το 2010 για τις βαλκανικές χώρες.
 
Όπως παρατηρεί, οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας αποδεικνύονται δαπανηρές και επίπονες για τους Τούρκους πολίτες και όσο διαρκεί αυτό το καθεστώς, τόσο εντονότερο είναι το αίσθημα των Τούρκων ότι τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης. Αντιθέτως, από την αύξηση ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, θα επωφελούνταν οι χώρες της, που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή οικονομική κρίση, υποστηρίζει ο Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίζεται πως η απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το θετικό κλίμα και το ενδιαφέρον για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πως η χώρα του αξίζει να απαλλαγεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση προυποθέσεων, όπως είναι η έκδοση των διαβατηρίων νέου τύπου.