Αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας τάσσονται αστυνομικοί και λιμενικοί της Κρήτης. «Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 65-70%, το μεγαλύτερο στα σώματα ασφαλείας. Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό, αλλά ΟΧΙ στην υποχρέωση για αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων η οποία τονίζει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού των αστυνομικών, ωστόσο αντιτίθεται σε ενδεχόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτών.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού λιμενικού Σώματος Ανατολική Κρήτης καλεί τα μέλη της που τo επιθυμούν να προβούν σε εμβολιασμό για την ασφάλεια τους, ωστόσο υπογραμμίζει ότι τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας. Η Ένωση Αστυνομικών αναφέρει: «Οι συνάδελφοί μας αποτελούν μέρος της κοινωνίας και μεγάλο τμήμα αυτών έχει ήδη εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αναμένουν σωστή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να πεισθούν, καθώς ο εμβολιασμός είναι μία ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται η συναίνεση του φυσικού προσώπου. Η λογική του εμβολιασμού με το «μαστίγιο» δεν οδηγεί πουθενά, πόσο μάλλον όταν φημολογούνται αρνητικές συνέπειες στους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας».

«Ο εμβολιασμός είναι αδιαμφισβήτητα αυτή τη στιγμή το κύριο όπλο κατά της πανδημίας παγκοσμίως και η πλειοψηφία των συναδέλφων μας έχει επιλέξει συνειδητά να εμβολιαστεί, όμως συνεχίζει να παραμένει μία προσωπική επιλογή του κάθε συναδέλφου», αναφέρει σε επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, ο εμβολιασμός «είναι μία ιατρική πράξη για την οποία η συναίνεση του εμπλεκόμενου φυσικού προσώπου κρίνεται απαραίτητη και αδιαμφισβήτητη όπως ισχύει για όλες τις ιατρικές πράξεις έως σήμερα».

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ΕΛΑΣ και σώματα ασφαλείας

Για την πιθανολογούμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών στην ΕΛΑΣ, τα Σώματα Ασφαλείας και γενικά στους ένστολους, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας, προ ημερών ανέφερε ότι «μας βρίσκει αντίθετους», ενώ απέφυγε να σχολιάσει με επιχειρήματα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αστυνομία. «Θεωρούμε ότι η αναστολή εργασίας, που μπορεί να είναι ένα επόμενο στάδιο, θα φέρει μεγάλο πρόβλημα στο αγαθό της ασφάλειας» σημείωσε.

Επισημαίνεται πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι κατά κύριο λόγο η υπηρεσία που έχει αναλάβει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 58%, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Όπως επεσήμανε η εφημερίδα, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, υψηλόβαθμος αξιωματικός τονίζει πως εάν προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διάρκειας ή υπηρετούν σε διπλωματικές αποστολές, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πέφτει στο 32%. Χαρακτηριστικό είναι, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ότι στην Αττική μόλις το 53% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 54%. Η εφημερίδα, πάντως, υπογράμμισε ότι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Άμεση Δράση, ΔΙΑΣ) το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, με τους ειδικούς να το αποδίδουν στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.