Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το θεσμό της διαμεσολάβησης, που εμπεριέχεται στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που φέρνει την Τρίτη στη Βουλή η κυβέρνηση, ή την τροποποίηση του ζητεί η πλειοψηφία των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Από τους 63 προέδρους των δικηγορικών συλλόγων, οι 58 ζητούν την απόσυρσή του ή την ουσιαστική του τροποποίηση. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, παρέστη και ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας ο οποίος ήταν πρόθυμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις των δικηγόρων.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση παραβιάζει το νόμο 4046/2012 περί καλής νομοθέτησης, ενώ όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι, η νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική.
Δεν πρόκειται προαπαιτούμενο των θεσμών
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «προκαλεί κατάπληξη» καθώς δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στην Ολομέλεια έγγραφα στοιχεία ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης. Για αυτούς τους λόγους το δικηγορικό σώμα αποφάσισε να ταχθεί σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο.
Ωστόσο, οι πρόεδροι τονίζουν ότι «το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση έχει σκοπό την αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων και η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.