Εννέα στρατιωτικοί και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πραξικοπηματίας πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλαιζ Κομπαορέ, καταδικάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, για την ανατροπή και δολοφονία του μεγάλου αφρικανού επαναστάτη Τομάς Σανκάρα. Ο Καμπαορέ, που έχει κρατήσει το υψηλότερο αξίωμα μεταξύ των καταδικασθέντων, καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια φυλάκιση ως συνένοχος στο φόνο του Σανκάρα, τον οποίο ανέτρεψε πραξικόπημα, το 1987, μετά το οποίο και ανέλαβε ο Καμπαορέ. Την απόφαση έλαβε την Τετάρτη στρατιωτικό δικαστήριο της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Ο χαρισματικός, μαρξιστής επαναστάτης και παναφρικανιστής, Σανκάρα δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του κράτους, Ουαγκαντούγκου, σε ηλικία 37 ετών, τέσσερα μόλις χρόνια αφού είχε αναλάβει την εξουσία. Δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του Κομπαορέ, ο Υακίντ Καφαντό και ο Γκιλμπέρ Ντιεντερέ, καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια.

Στο παρελθόν και οι τρεις έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους στο θάνατο του Σανκαρα, όπως και οι υπόλοιποι έντεκα που θεωρούνταν ότι εμπλέκονται στη δολοφονία. Τρεις εκ των έντεκα ανακηρύχθηκαν αθώοι και, πλην των τριών ισοβιτών, οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από τρία μέχρι 20 χρόνια.

Ο Κομπαορέ, που κρίθηκε ένοχος για επίθεση κατά της κρατικής ασφάλειας, συνενοχή σε φόνο και σε απόκρυψη σορού, συνέχισε να ηγείται της χώρας για 27 χρόνια πριν εκδιωχθεί με πραξικόπημα το 2014 και διαφύγει στην Ακρή Ελεφαντοστού, όπου εκτιμάται ότι διαμένει ακόμα.

«Ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»

Ο Σανκάρα, που έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Τσε Γκεβάρα» της Αφρικής, ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και να απαλλάξει τη χώρα από τις μετα-αποικιοκρατικές επιρροές, αποκηρύσσοντας την “εξωτερική βοήθεια” ως μηχανισμό ελέγχου.

Πραγματοποίησε μαζικούς εμβολιασμούς κατά της πολυομυελίτιδας, απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και την πολυγαμία, και ήταν ένας από τους πρώτους Αφρικανούς ηγέτες που αναγνώρισαν δημόσια την αναπτυσσόμενη επιδημία του AIDS ως απειλή για την ήπειρο.

Πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Σανκαρα κέρδισε την υποστήριξη του λαού στην πάμφτωχη χώρα της Δυτικής Αφρικής, με τη λήψη μιας σειράς μέτρων που τον έφεραν κοντά του. Αξίζει να αναφερθεί πως πούλησε τον κυβερνητικό στόλο αυτοκινήτων Mercedes, μείωσε τις απολαβές των υψηλόβαθμων και ακριβοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων, απαγόρευσε τα κρατικά ταξίδια στην πρώτη θέση, μείωσε τον ίδιο του το μισθό, αρνήθηκε να εργάζεται με κλιματισμό σε μια χώρα που δεν είχαν όλοι, και κυκλοφορούσε στην Ουαγκαντουγκού χωρίς συνοδεία.

Ο λαός συνεχίζει να τον αγαπά και να τον θαυμάζει, και όλοι, όπως και η οικογένεια του ήλπιζαν ότι θα αποδωθεί κάποια στιγμή δικαιοσύνη.

«Πιστεύω πως οι κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο γνωρίζουν πλέον ποιος ήταν ο Τομάς Σανκαρα… τι ήθελε και επίσης τι ήθελαν αυτοί που τον δολοφόνησαν», δήλωσε η χήρα του, Μαριάμ, στο δικαστήριο.