Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είχε παραπεμφθεί κατόπιν βουλεύματος του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου στο Ειδικό Δικαστήριο το καλοκαίρι του 2022, μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα, κάνοντας λόγο για ποινική ευθύνη των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Οι κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού αφορούσαν το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό, με τον πρώην υπουργό να αρνείται τις κατηγορίες.
H καταδικαστική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή, η οποία εισηγήθηκε την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων από τις πλημμεληματικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Νίκος Παππάς δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, προσθέτοντας πως με κανέναν τρόπο δεν ευνοήθηκε η συμμετοχή της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.
«Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους ‘γαλάζιους κοριούς’ και τις ‘γαλάζιες ακρίδες’. Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS», ήταν η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά με τους δικηγόρους του να ανακοινώνουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο Παππάς μέσα από το Μαξίμου συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης με σκοπό τη νόθευση της Δημοκρατίας», ενώ απηύθυνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα για το αν σκοπεύει να διαγράψει οριστικά τον πρώην υπουργό. «Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα» αναφέρει, προσθέτοντας πως «αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει;».
«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως «οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός». «Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει φαίνεται άλλη άποψη. Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Την τελική ετυμηγορία, άλλωστε, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, σε δηλώσεις προχώρησαν οι δικηγόροι του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά μετά την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «είσοδο της πολιτικής στην αίθουσα του δικαστηρίου και άρα έξοδο της δικαιοσύνης», ενώ αναγγέλλουν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.