Μετά από αγωγή που ασκήθηκε από οκτώ οικογένειες Κολομβιανών, των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν από τις Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), η Chiquita διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 38,3 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. λίρες) στις οικογένειες. Οι ένορκοι στην υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Φλόριντα, έκριναν την Chiquita ένοχη για τον άδικο θάνατο οκτώ ανδρών που σκοτώθηκαν από τις AUC. Οι AUC συμμετείχαν σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ατόμων που θεωρούσε ύποπτους για διασυνδέσεις με αριστερούς αντάρτες. Τα θύματα ήταν από συνδικαλιστές μέχρι εργάτες σε φυτείες μπανάνας.

Η αγωγή ασκήθηκε από τις οικογένειες αφού η Chiquita δήλωσε ένοχη το 2007 για πληρωμές προς τις AUC. Κατά τη διάρκεια της δίκης του 2007, αποκαλύφθηκε ότι η Chiquita είχε καταβάλει πληρωμές ύψους άνω των 1,7 εκατ. δολαρίων στην AUC κατά την εξαετία 1997-2004. Οι δικηγόροι της Chiquita υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να πληρώσει τις AUC για να προστατεύσει τους Κολομβιανούς υπαλλήλους της από τη βία. Οι τακτικές πληρωμές συνεχίστηκαν ακόμη και αφού οι AUC χαρακτηρίστηκαν από τις ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 2001.

Η ομαδική αγωγή κατά της Chiquita  επικεντρώθηκε σε εννέα υποθέσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν από εκατοντάδες αγωγές κατά της εταιρείας. Οι ένορκοι έκριναν ότι η Chiquita είχε εν γνώσει της παράσχει ουσιαστική βοήθεια στις AUC, σε βαθμό επαρκή για να δημιουργήσει προβλέψιμο κίνδυνο βλάβης. Η Chiquita ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε μετά την ετυμηγορία ότι η κατάσταση στην Κολομβία ήταν «τραγική για τόσους πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται άμεσα από τη βία εκεί, και οι σκέψεις μας παραμένουν μαζί τους και τις οικογένειές τους». «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πεποίθησή μας ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε. Η εταιρεία δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένη ότι η νομική της θέση θα επικρατήσει τελικά.

Η Agnieszka Fryszman, μία από τις δικηγόρους των εναγόντων, επαίνεσε εν τω μεταξύ τις οικογένειες που εκπροσωπούσε, λέγοντας ότι«διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προσέλθουν να λογοδοτήσουν στην Chiquita, εμπιστευόμενοι το σύστημα δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών». Πρόσθεσε ότι «η ετυμηγορία δεν φέρνει πίσω τους συζύγους και τους γιους που σκοτώθηκαν, αλλά βάζει τα πράγματα στη θέση τους και τοποθετεί την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκεί που ανήκει: στο κατώφλι της Chiquita». Ένας άλλος δικηγόρος των οικογενειών της Κολομβίας, ο Leslie Kroeger, δήλωσε ότι «μετά από 17 χρόνια απέναντι σε μια καλά χρηματοδοτημένη υπεράσπιση, η δικαιοσύνη επιτέλους αποδόθηκε». Μια δεύτερη προσφυγή κατά της Chiquita, που ασκήθηκε από μια άλλη ομάδα εναγόντων, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.