του Μηνά Κωνσταντίνου

Ως γνωστόν, μετά από την πρόσφατη εισβολή της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης όπου λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων, οι 127 πρόσφυγες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο (40 εκ των οποίων μικρά παιδιά), εκδιώχθηκαν από τη δομή με σκοπό να φιλοξενηθούν σε «πιο κατάλληλες». Αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να βρεθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας στη γειτονική δομή του City Plaza.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη δομή λειτουργούσε με την αρωγή αρκετών απλών ανθρώπων, της ομάδας αλληλεγγύης και προσφοράς με την ονομασία «Παρέα», καθώς και μία ομάδα Ισπανών. Σημειώνεται επίσης πως στον χώρο δεν υπήρχε παρουσία Μη Κυβερνητικής Ομάδας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, όλα τα προϊόντα που προσφέρονταν στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους ήταν αποτέλεσμα προσφορών και δωρεών με αυτόν το σκοπό.
 
Την ημέρα που η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο, υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών υγιεινής, αρκετά έπιπλα και πλήθος ηλεκτρικών συσκευών, όπως βραστήρες, σόμπες, φούρνοι μικροκυμάτων, ακόμα και μικρά ψυγεία. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τα περισσότερα από τα 30 δωμάτια που φιλοξενούσαν τους 127 πρόσφυγες υπήρχε τουλάχιστον μία ηλεκτρική συσκευή, ενώ σε αρκετά υπήρχε μία από κάθε είδος.
 
Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, στο χώρο υπήρχαν επίσης 200 ατομικοί χυμοί, 300 μπουκαλάκια νερό, 300 φρούτα, 250 μπάρες δημητριακών, 20 ψωμιά του τοστ, 10 μαρμελάδες, βούτυρα, λάδι, 300 αυγά, αλλά και κύτες με παιδικά σαμπουάν και μωρομάντηλα, τα οποία παραδόθηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα.


φωτογραφία από τα προϊόντα των αλληλέγγυων που παραδόθηκαν στον χώρο προ ημερών 

Σύμφωνα με καταγγελίες αλληλέγγυων, τρεις ημέρες μετά την εισβολή της αστυνομίας, κάποιοι από τους πρόσφυγες που ζούσαν στο χώρο μέχρι πρότινος, επέστρεψαν με σκοπό να πάρουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα (όπως τις σχολικές σάκες των παιδιών). Οι αστυνομικοί τους απαγόρευσαν να πάρουν οτιδήποτε από τον χώρο, ενώ ακολούθως άρχισαν να γεμίζουν τρεις μεγάλους κάδους για μπάζα που έφεραν στην είσοδο του χώρου, με όσα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα των προσφύγων βρήκαν εντός του κτιρίου. Μάλιστα, το γεγονός επιβεβαίωσε και η εφημερίδα Αυγή με σχετικό δημοσίευμά της.
 
Ωστόσο, οι αλληλέγγυοι καταγγέλλουν ακόμα μεγαλύτερη αυθαιρεσία από την πλευρά της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η καταγγελία τους «είδαν αστυνομικούς με αυτοκόλλητες ετικέτες στα χέρια να κολλάνε τιμές επάνω στα τρόφιμα», γεγονός που προκάλεσε έκπληξη αλλά και ερωτηματικά για την τύχη των προϊόντων αυτών. Ακόμη, αναφέρεται πως στον χώρο υπήρχε «κύριος ο οποίος έκανε εκτίμηση στις ηλεκτρικές συσκευές και στα έπιπλα».
 
Στην επιστολή διαμαρτυρίας της η ομάδα «Παρέα», τονίζει πως «σαν μέλη της ομάδας αυτής, αλλά και σαν έλληνες πολίτες καταδικάζουμε το γεγονός αυτό, και ζητάμε μια επίσημη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, καθώς επίσης και για το ποιος έδωσε την εντολή να γίνουν όλα αυτά; Με ποιο δικαίωμα πετάνε στα σκουπίδια τα μοναδικά υπάρχοντα αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων και με ποιο δικαίωμα ιδιοποιούνται περιουσίες και αγαθά άλλων;»

Μιλώντας στο TPP, αλληλέγγυοι τονίζουν πως επιθυμούν η υπόθεση να γνωστοποιηθεί, καθώς ο χώρος λειτουργεί όλο το προηγούμενο διάστημα από το υστέρημά τους, με τους ίδιους να πασχίζουν να προσφέρουν για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων. Όπως επίσης δηλώνουν ρητά «είμαστε απλοί άνθρωποι που προσφέρουμε, όχι κάποια ΜΚΟ».
 
Σε επικοινωνία του TPP με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δήλωσαν άγνοια για την καταγγελία και αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Σημειώνεται επίσης, πως στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση του χώρου, δεν γίνεται καμία αναφορά στα όσα τρόφιμα ή αντικείμενα βρίσκονταν μέσα στον χώρο κατά την εισβολή της αστυνομίας.