Στο κάλεσμά του το Κοινωνικό Ιατρείο επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση του συστήματος υγείας, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ επισημαίνει και την υποκρισία της κυβέρνησης, που ενώ ανακοινώνει βοήθεια για την ανακατασκευή του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, στο εσωτερικό της χώρας κλείνει νοσοκομεία. «Διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους στο οποίο η Υγεία θα έχει τη θέση κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος», καταλήγει.
Το «Λοιμωδών» λειτουργούσε ενταγμένο στο ΕΣΥ ως το 2013. Το 2011 αποφασίστηκε η διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», ενώ δύο χρόνια αργότερα η λειτουργία του σταμάτησε, με τις κλινικές να μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Γεώργιος Παπανικολάου».
Το κτίσμα είναι ιστορικής αξίας καθώς δημιουργήθηκε το 1893 για να στεγάσει το νοσοκομείο της ιταλικής κοινότητας, της πολυπληθέστερης ευρωπαϊκής κοινότητας της πόλης, μέλη της οποίας υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες εβραϊκές οικογένειες της πόλης.
Το αίτημα για την αξιοποίηση και επαναλειτουργία του νοσοκομείου επανέρχεται τακτικά τα τελευταία χρόνια, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής διεκδίκησης. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και εθελοντής γιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, μίλησε στο ραδιόφωνο του TPP για το αίτημα:
«Το νοσοκομείο Λοιμωδών έχει κλείσει όπως και υπό άλλα νοσοκομεία στην πόλη μας, το “Παναγία” και παλιότερα ένα νοσοκομείο στην οδό Φράγκων ένα νοσοκομείο. Έκλεισε το 2013 με απόφαση επί υπουργείας του Άδωνη Γεωργιάδη. Το Λοιμωδών λοιπόν είναι ένα νοσοκομείο το οποίο είναι στην καρδιά της πόλης. Σήμερα, δεν υπάρχει κρεβάτι στην Θεσσαλονίκη, οι διασωληνωμένοι πλέον δεν έχουνε να πάνε σε καμία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χρησιμοποιούν θαλάμους που δεν είναι αντίστοιχοι με αυτή την βαρύτητα που χρησιμοποιούμε στα χειρουργεία. Έχουμε εισαγωγές πλέον μέχρι και στους διαδρόμους. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι τραγική, έχουμε ένα προσωπικό το οποίο είναι στη μισή δυναμικότητα, στις μισές οργανικές θέσεις από αυτό που χρειάζεται για να κρατήσει το σύστημα όρθιο. Είμαστε σε μια κατάσταση που εμείς καλούμε την πόλη να ανοίξει το “Λοιμωδών”, να ανοίξει τώρα, και να γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας».