Κατάληψη έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, οι Σπουδάστριες/Σπουδαστές της Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ δηλαδή, έγραφαν χθες σχετικά:

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την κατάληψη του κτιρίου Τσίλερ, του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου

Η Κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος χαιρετίζει την κατάληψη του κτιρίου του Θεάτρου Τσίλερ που είναι γεγονός από απόψε, 4 Φεβρουαρίου 2023.

Οι σπουδαστές/στριες των Δραματικών Σχολών παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη και το μέλλον μας και αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στην θεσμική απαξίωση που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.

Ως νέοι καλλιτέχνες που βδομάδες τώρα κατακλύζουμε τους δρόμους πανελλαδικά, διεκδικώντας την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας, δηλώνουμε πως θα πολεμήσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους την κυβερνητική αδιαφορία, την υποβάθμιση της τέχνης στη ζωή, το κυβερνητικό χτύπημα στην ελευθερία που η τέχνη μας πρεσβεύει.

Η κατάληψη του σημαντικότερου, ιστορικού θεάτρου της Αθήνας υποστηρίζει έμπρακτα, με τον πιο δυναμικό, αλληλέγγυο και μαχητικό τρόπο, πως το θέατρο δεν το προστατεύουν, βέβαια, τα ΜΑΤ που το φρουρούσαν στην μεγάλη πορεία της Πέμπτης (στην Αθήνα) γελοιοποιώντας την κυβέρνηση στα μάτια της κοινωνίας, δεν το προστατεύει το ΥΠΠΟΑ που σήμερα επιδόθηκε στην υποκριτική και σπάταλη φιέστα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, αλλά οι ηθοποιοί του, οι σκηνοθέτες του, οι χορευτές του, οι κάθε λογής εργάτες του, τα παιδιά του.

Στηρίζουμε, λοιπόν, την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλερ όπως και όσο χρειαστεί και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να νικήσουμε!

Την κατάληψη στο ΚΘΒΕ χαιρέτισε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανάρτηση της:

Στηρίζουμε μαχητικά και αλληλέγγυα την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου στέκεται με ομοψυχία, αγωνιστικό πνεύμα και αλληλεγγύη, στο πλευρό της Κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 05.02.2023. Λίγες ώρες μετά την Κατάληψη του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ, αναγνωρίζουμε την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου ως κορυφαίο γεγονός στην κλιμάκωση των εξελίξεων για τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των καλλιτεχνικών σπουδών, σε όλη την Ελλάδα.

Δύο από τα σημαντικότερα κτίρια για την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας, βρίσκονται υπό κατάληψη μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε υποχείρια καμιάς κυβερνητικής ατζέντας που υποτιμά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις/τους δημιουργούς και τη δημιουργία. Οι νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, σε όλα τα μέτωπα, δυναμικά, για να κρατήσουμε αναμμένη τη σπίθα της τέχνης μας που πολεμάει τη φτωχή σκέψη, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τον κυβερνητικό τακτικισμό, την θεσμική αδιαφορία απέναντι στα αυτονόητα αιτήματά μας για πτυχία με αξία, σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές και ίδρυση νέων, Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών.

Οι φοιτητές/τριες των Καλλιτεχνικών Σχολών σε όλη την Ελλάδα, είμαστε πολλοί/ές και είμαστε μαζί: Ενώνουμε τις φωνές μας με βαθιά πίστη πως η τέχνη ήταν και θα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και σας καλούμε να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο δίκαιο, ελεύθερο, αλληλέγγυο, μαχητικό ─ ένας τέτοιος κόσμος, χωρίς καλλιτέχνες και δημιουργία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν φοβόμαστε κανέναν κρατικό παραλογισμό, καμιά καταστολή και κανένα ιδιωτικό συμφέρον που εναντιώνεται στο συλλογικό μας πρόταγμα: προχωράμε σθεναρά στον αγώνα μας, μέχρι να νικήσουμε.

Το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου.