Ο εθελοντής αιμοδότης την Τετάρτη επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Νίκαιας, προκειμένου να δώσει αίμα. Κατά την επιστροφή του, του έγινε έλεγχος από την αστυνομία η οποία αναζητούσε «παραβάτες» των μέτρων για τον κορονοϊό, που προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική τρομοκρατία των προηγούμενων ημερών στο τμήμα Μεταγωγών της περιοχής.

Ωστόσο, παρά τις απαραίτητες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση του, όπως ανέφερε ο ίδιος παραχωρώντας συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο στον Real Fm, του επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ για «άσκοπη μετακίνηση» με τους αστυνομικούς να αδιαφορούν για τα απαραίτητα έγγραφα δίνοντας, ωστόσο, σημασία στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και τη μάσκα του, όπου αναγραφόταν «ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΝΗ», γεγονός που «τους εξόργισε» καταλήγοντας σε αναίτιο σωματικό έλεγχο, έλεγχο της τσάντας του και την τελική επιβολή του προστίμου.

Πιο αναλυτικά, ο Αποστόλης Δημακόπουλος περιέγραψε  το περιστατικό καταγγέλλοντας πως διμοιρίες των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗΣ σταμάτησαν το τρόλεϊ, όπου επενέβαινε, «μας ανάγκασαν να κατέβουμε όλοι κάτω, για να διαπιστώσουν αν φοράμε τις απαραίτητες μάσκες, αν έχουμε ταυτότητες και την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης».

Παρότι κατά τον έλεγχο  είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, την ταυτότητα, το σχετικό sms και τον επίδεσμο με το σημείο της φλεβοκέντησης, του επιβλήθηκε πρόστιμο με τη πρόσχημα της άσκοπης μετακίνησης. Οι αστυνομικοί είχαν προηγουμένως «εντοπίσει» πως ο αιμοδότης κρατούσε και την εφημερίδα «Ριζοσπάστη», κουπόνια του ΚΚΕ και  πως στη μάσκα υγειονομικής προστασίας του αναγραφόταν «ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΝΗ».

«Φορούσα κανονικά μάσκα, είχα και το σχετικό SMS και μάλιστα είχα τον επίδεσμο φλεβοκέντησης. Αφού τους ζήτησα να γυρίσω σπίτι μου, εξοργίστηκαν με τη μάσκα μου και άρχισαν το σωματικό έλεγχο και το ξεψάχνισμα της τσάντας μου χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Και μάλιστα γλαφυρό παράδειγμα, βάλανε χέρι μέχρι και στον καπνό από τα τσιγάρα μου. Στην τσάντα μου βρήκαν ενοχοποιητικό στοιχείο, τον Ριζοσπάστη. Μετά άρχισαν τις ειρωνείες λέγοντάς μου πως δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο με αυτά τα πράγματα (σσ. Ριζοσπάστη). Κάθησα σχεδόν μία ώρα, δε με αφήναν και μου έριξαν πρόστιμο 300 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αποστόλης Δημακόπουλος υπογραμμίζοντας την απαράδεκτη στοχοποίηση του από τους αστυνομικούς.

Σημειώνεται πως μετά την επιβολή του προστίμου, ο κ. Δημακόπουλος επέστρεψε στο νοσοκομείο ζητώντας όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία με τους ίδιους να σπεύδουν να επικοινωνήσουν με τον αστυνομικό διοικητή, αναφέροντάς του τα πραγματικά περιστατικά και ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο στον εθελοντή αιμοδότη. Ωστόσο, έλαβαν «ακατάληπτη απάντηση».

Ανοιχτή επιστολή – καταγγελία προς τους υπουργούς Yγείας και ΠροΠο

Ο κ. Δημακόπουλος σε ανοιχτή καταγγελία τους προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη καταγγέλοντας το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, κατά το οποίο στοχοποιήθηκε.

Ολόκληρη η επιστολή, όπως δημοσιεύθηκε στο 902.gr:

«Κύριοι υπουργοί,

Στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών «

Να μην αφήσουμε καμία ζωή να χαθεί εξαιτίας της έλλειψης αίματος», ειδικά τώρα στην περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησα χτες από το σπίτι μου για το Κρατικό Νίκαιας για να δώσω κι εγώ ένα «χεράκι βοήθειας» στους ήρωες υγειονομικούς, όπως εσείς τους αποκαλείτε.

Στους ήρωες υγειονομικούς που στο πρώτο κύμα της πανδημίας μας καλούσατε να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας. Σε αυτούς που από το πρώτο κύμα της πανδημίας δε θέλανε το υποκριτικό σας χειροκρότημα, το μόνο που σας ζητούσανε είναι να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι στον «πόλεμο» που λέτε ότι βρισκόμαστε. Σε αυτούς που επιστρατεύσατε ΜΑΤ, ξύλο και χημικά επειδή διεκδικούσαν «τα όπλα» για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στην επιστροφή μου από το νοσοκομείο μετά την αιμοδοσία, διμοιρίες της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ σταμάτησαν το τρόλεϊ (κάποιον έψαχναν). Μας ανάγκασαν να κατέβουμε όλοι κάτω για να διαπιστώσουν αν φοράμε τις απαραίτητες μάσκες, αν έχουμε ταυτότητες και την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης. Αφού τους έδειξα την ταυτότητα, το σχετικό sms και τον επίδεσμο με το σημείο της φλεβοκέντησης, τους ζήτησα να με αφήσουν να γυρίσω σπίτι μου. Σαν «ταύροι σε υαλοπωλείο» έπεσαν τα μάτια τους στη μάσκα, όπου αναγράφεται «ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΝΗ». Άρχισαν το σωματικό έλεγχο και το ξεψάχνισμα της τσάντας, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας…

Και βρήκαν… «ενοχοποιητικό» στοιχείο: τον «Ριζοσπάστη»! Στη συνέχεια άρχισαν τις ειρωνείες, λέγοντάς μου πως δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο με αυτά τα πράγματα (τον «Ριζοσπάστη»!). Κι έτσι, μετά τις διαμαρτυρίες μου το «κατηγορητήριο» είχε στηθεί: Πρόστιμο Covid 300 ευρώ!

Κύριοι υπουργοί δεν σας παρεξηγώ, σας καταλαβαίνω κιόλας, είναι ξεκάθαρη η στάση σας. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη «μπουκώνετε» από τη μία με ζεστό χρήμα και κάθε είδους ενισχύσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους για να κόβετε από την ικανοποίηση των αναγκών μας. Εμάς, που τρέμουμε μη τυχόν και αρρωστήσουμε και δεν έχουμε ΜΕΘ, αφού εσείς καταντήσατε έτσι το ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εμάς, που για να πάμε στη δουλειά μας «σαρδελοποιούμαστε» στα ΜΜΜ και το μόνο μας όπλο είναι η ατομική ευθύνη. Εμάς, που στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία σε 27αρια τμήματα. Εμάς, που μένουμε άνεργοι, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα για να δίνετε παχυλές επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εντείνετε την καταστολή ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα για να κρύψετε τις εγκληματικές σας ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, για να φορτώσετε ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση.

Κύριοι της κυβέρνησης σας ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

Σας δηλώνουμε ότι η μάσκα μας δεν είναι φίμωτρο, η φωνή μας δεν θα σιωπήσει, δε θα συμβιβαστεί».

Αποστόλης Δημακόπουλος

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου δημοσίευσε ένα σύντομο κείμενο για την απόφαση αστυνομικών της ομάδας «Δράση» να επιβάλουν πρόστιμο στον εθελοντή αιμοδότη. «Από δω οι Άνθρωποι, από εκεί τα ανθρωποειδή. Άβυσσος μας χωρίζει κύριε Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

«Άνθρωποι και ανθρωποειδή»- Πρόστιμο 300 ευρώ σε εθελοντή αιμοδότη που γυρνούσε από το νοσοκομείο