«Είναι απελπιστικό να είμαστε τα μοναδικά πρόσωπα φροντίδας αυτών των παιδιών, να τα νοιαζόμαστε, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους, σωματικές και συναισθηματικές, να θέλουμε να τις καλύψουμε, εκείνα να περιμένουν από εμάς να το κάνουμε και παρ’ όλη τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να καταφέρνουμε υποτυπωδώς να ανταποκρινόμαστε σε αυτά που έχουν ανάγκη. Είναι αδύνατον, ενώ είναι σε κάθε βάρδια 2 βρεφοκόμοι – φροντιστές με 12 έως και 18 παιδιά, να καλυφθούν οι ανάγκες τους με αξιοπρέπεια αμφοτέρων και να τηρηθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή διαβίωσή τους», σημειώνει το Σωματείο, περιγράφοντας τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι. 

Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμη: «Τα πράγματα τώρα το καλοκαίρι παίρνουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις, μιας και από τη μία πλευρά πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειές τους, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι που απομένουν καλούνται να καλύψουν αυξημένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα τις νοσηλείες παιδιών στα νοσοκομεία. Γιατί και τα νοσοκομεία αδυνατούν να εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα, μιας και αυτά υποφέρουν από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Γι’ αυτό άλλωστε οι γονείς και συγγενείς νοσηλευομένων παιδιών ξημεροβραδιάζονται δίπλα τους. Ωστόσο, τα παιδιά του “Μητέρα” δεν έχουν ούτε γονείς ούτε συγγενείς, άρα πρέπει να συνοδεύονται για όλο το διάστημα νοσηλείας τους, είτε από αποκλειστική, είτε από εργαζόμενο του “Μητέρα”, ο οποίος θα λείψει από το τμήμα του. Να σημειώσουμε εδώ πως επειδή οι αποκλειστικές πληρώνονται μετά από 5 και 6 μήνες, αρνούνται να αναλάβουν πλέον. Το τελευταίο διάστημα καλούνται οι εργαζόμενοι του “Μητέρα” να καλύψουν και τις 3 βάρδιες νοσηλείας παιδιών στα νοσοκομεία και αύριο μπορεί να καλεστούν να καλύψουν ξεχωριστές βάρδιες για να καλυφθεί η καραντίνα παιδιών που κόλλησαν covid. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να κάνουν διπλοβάρδια και τριπλοβάρδια. Την ίδια στιγμή, τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και χρόνια το πενθήμερο έχει καταργηθεί».

Καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ιδρύματος να αναλάβουν την ευθύνη τους. «Η ευθύνη για την όλη κατάσταση βαραίνει τη διοίκηση (ΚΚΠΠΑ), το υπουργείο, την κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους έφεραν τα πράγματα ως εδώ. Να αναλάβουν, λοιπόν, την ευθύνη τους και να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί από την οικογένειά τους, να κακοποιούνται και από το κράτος», σημειώνει.

Σύμφωνα με το Σωματείο, «οι δημόσιες δομές Προστασίας Παιδιού, Μητέρα, Αναρρωτήριο (0-6 ετών), Αγ. Ανδρέας (6-15 ετών), Αγ. Βαρβάρα (12-18 ετών) είναι πλέον αποδεκατισμένες από προσωπικό. Τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές είναι παιδιά που προσέρχονται με εισαγγελική εντολή, παιδιά που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος ή ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί από τις οικογένειές τους, παιδιά με γονείς τοξικοεξαρτημένους. Παιδιά, δηλαδή, που εξαιτίας των καταστάσεων που βιώνουν σε τόσο τρυφερή ηλικία, χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική στήριξη από κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Ελάχιστοι είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι παιδίατροι, οι εργοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές, οι φυσικοθεραπευτές, οι νοσηλευτές, οι βρεφοκόμοι και λοιπό προσωπικό, ενώ παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει καθόλου στο Αναρρωτήριο και στο “Μητέρα”. Οι λιγοστοί παιδίατροι και παιδοψυχίατροι είναι με μπλοκάκι».

Το Σωματείο σημειώνει επίσης ότι «οι αντεργατικές, αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κυριαρχούν σε όλες τις δομές. Επιπλέον, επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν σε όλες τις ειδικότητες. Μόνο το ¼ του προσωπικού είναι μόνιμο και αυτό σταδιακά μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπληρώσεων αυτών. Οι υπόλοιποι είναι επικουρικό προσωπικό, με 7 και 8 χρόνια δουλειάς, δηλαδή με συνεχείς ανανεώσεις ορισμένου χρόνου συμβάσεων, με μπλοκάκι, με τίτλο κτήσης, το έκτακτο προσωπικό λόγω Covid-19 (μέσω ΕΣΠΑ), εργολαβικοί (φύλακες, καθαριστές, τραπεζοκόμοι), μέσω ΟΑΕΔ (που δεν κάνει νύχτες και αργίες)».

Το σωματείο απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι στο ΚΚΠΠΑ και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα παιδιάτρων, παιδοψυχιάτρων, παιδοψυχολόγων, βρεφοκόμων, ειδικών παιδαγωγών, νηπιαγωγών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.λπ., με βάση τις ανάγκες, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών.
  • Επαναφορά του 6ωρου και του 5ήμερου για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές.
  • Επιτέλους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας στο «Μητέρα» και στις άλλες δομές.
  • Να δοθεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στην Πρόνοια, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό.