Συνεχίζεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ HIAS, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο τους ασκήθηκε ποινική δίωξη αντί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2020 και με αφορμή την ένταση στον Έβρο, η κυβέρνηση κατάργησε τη Συνθήκη της Γενεύης και ανέστειλε το δικαίωμα αιτήματος ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες για ένα μήνα -μέχρι δηλαδή την 1η Απριλίου. Στο τότε έγγραφο γινόταν διευκρίνηση ότι η ΠΝΠ αρχίζει αναδρομικά από 1η Μαρτίου και ότι «δύναται να συντέμνεται».

Επιπλέον, η τότε ΠΝΠ προέβλεπε ότι τα άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου «επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Σύμφωνα με καταγγελία της ΜΚΟ HIAS, η εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε όλους τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει ότι ανάμεσα στους αιτούντες βρίσκονται νεφροπαθείς, έγκυες, ασυνόδευτα ανήλικα, ακόμη και μία μητέρα που έχασε το παιδί της ανοιχτά της Λέσβου.

Στην καταγγελία της ΜΚΟ σημειώνεται επίσης ότι στις 7 Απριλίου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε υποσχεθεί σε ανακοίνωση του πως «οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες». Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, έπειτα από το πέρας της ΠΝΠ».

Η ποινική δίωξη της εισαγγελίας αφορά 850 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης» καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατά της κυβέρνησης για τις εξώσεις χιλιάδων προσφύγων – Το μάτι στην ακροδεξιά από Μηταράκη

Η καταγγελία αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την ταπεινωτική εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο για τους τρεις διαχειριστές του προσφυγικού (Νότη Μηταράκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Κουμουτσάκου), οι οποίοι σήμερα, Τρίτη, κλήθηκαν από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να δώσουν εξηγήσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις και έρευνες για βία και δολοφονίες προσφύγων στον Έβρο, με τα μέλη της Επιτροπής να υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη απέφευγαν να απαντήσουν επί της ουσίας στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών.

Η κυβέρνηση κόβει το χρηματικό βοήθημα των προσφύγων «μέχρι νεοτέρας» 

Ολόκληρη η καταγγελία της ΜΚΟ HIAS:

Ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο ασκήθηκε σε όλους τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020
6 Ιουλίου 2020, Μυτιλήνη – Ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία Μυτιλήνης στους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου στο διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, όσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων κατά πρωτοφανή παράβαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκό δικαίου

Στους εν λόγω αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μητέρα που έχασε το παιδί στα ανοιχτά της Λέσβου, νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, δεν είχε επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας και είχαν τεθεί σε διοικητική κράτηση αρχικά στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές του συνθήκες αρματαγωγού του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια δε, μεταφέρθηκαν στα κάμπ της Μαλακάσας και των Σερρών όπου συνεχίστηκε η κράτησή τους μέχρι τις αρχές του Απριλίου.

Στις 7 Απριλίου, με την λήξη της ισχύος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία ανέστειλε υποβολή νέων αιτήσεων ασύλου, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες.

Με την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά όλων όσοι αφίχθησαν εντός Μαρτίου, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο, προστίθεται άλλη μια αδικία στις ήδη πολυάριθμες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων που έφτασαν στο ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση διεθνούς προστασίας, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος στη διεθνή προστασία και κράτηση σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Ποινική δίωξη αιτούντων άσυλο για παράνομη είσοδο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου είναι παράνομη. Οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής, εάν αυτοί προερχόμενοι απ’ ευθείας από χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν, εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος των χωρών χωρίς άδεια, υπό τον όρο ότι αυτοί αφ’ ενός θα παρουσιαστούν άμεσα στις αρχές και αφ’ ετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομή τους είσοδο ή διαμονή – αναφέρει ρητά το άρθρο 31 παράγραφος 1 της Σύμβαση της Γενεύης.

Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, διωκόμενων ποινικά για παράνομη είσοδο, έχουν αποπροτεραιοποιηθεί από τις λίστες για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των ελληνικών κάμπ.