X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταγγελία για σχεδιασμό της ΕΕ να κόψει κατά 50% τα κονδύλια για τους άπορους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, καταγγέλλει ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει κατά 50% τα κονδύλια χρηματοδότησης των άπορων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη επταετία, προκειμένου να καλύψει την οικονομική «τρύπα» ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, Jacques Vandenschrik, καταγγέλλει ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά 50% το κονδύλι που διαθέτει για τους άπορους πολίτες την περίοδο 2021 – 2027, ώστε να «ισοφαρίσει» την «τρύπα» 1,1 τρισεκατομμυρίου που εκτιμάται ότι θα προκληθεί στα ταμεία της Ένωσης από την αποχώρηση της Βρετανίας.

Όπως δήλωσε ο Vandenschrik, η Ομοσπονδία κατάφερε το 2018 να διανείμει 781.000 τόνους τροφίμων και να σιτίσει περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Τόνισε ότι περίπου 33,1 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ είναι άποροι και αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, που θα επιδεινωθούν με τα σχέδια της ΕΕ.

«Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της αστάθειας στις ζωές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες και τα παιδιά τους είναι πεινασμένα θα έχουν συγκεκριμένο πλάνο και αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε αφήνοντας στο περιθώριο τους άπορους ανθρώπους. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός περιέχει κονδύλια προς τις χώρες-μέλη προκειμένου αυτές να παράσχουν στους πιο φτωχούς Ευρωπαίους πολίτες τροφή, ένδυση, υπόδηση και άλλες βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με την πρόταση της νέας ηγεσίας της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2021-27, αυτά τα κονδύλια καταργούνται και θα ζητηθεί από τις χώρες-μέλη να δαπανούν ένα μίνιμουμ ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως γι’ αυτούς τους πολίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως θα υπάρξει «επαγρύπνηση» για την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να επιτύχουν τον στόχο δαπανών 4 δισ. ευρώ για τους πιο φτωχούς πολίτες, ενώ επισήμανε πως η Κομισιόν έχει προτείνει τη συγχώνευση του ταμείου ενίσχυσης των πλέον άπορων πολιτών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τον προϋπολογισμό 2021-2027 προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των δύο ταμείων.

«Η Επιτροπή πρότεινε έναν κοινοτικό στόχο ύψους 4% του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου συν 100 δισ. ευρώ σε επιμερισμένη διαχείριση για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης. Αυτό σημαίνει ποσό παρόμοιο με τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 3,8 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αυτό το ποσό χρηματοδότησης θα προγραμματιστεί από τα κράτη-μέλη και επαγρυπνεί για την εξασφάλιση αυτού του στόχου» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπληρώνοντας ότι «τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και αρκετά αναμένεται να διατηρήσουν περισσότερο από το 5% των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των πιο άπορων. Ωστόσο, ως εγγύηση, έχουμε προτείνει μια ελάχιστη επιχορήγηση 2%».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις