Πόνος, βρισίδια κι εξουσία

«Η ζωή μου στην επιχείρηση υπήρξε κυριολεκτικά μαρτυρική»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του corfupress.com, ο 19χρονος που φοιτεί στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας υπέστη ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, απειλές για το επαγγελματικό του μέλλον ενώ δεν επιτρεπόταν στους νεαρούς εκπαιδευόμενους να σταματήσουν ούτε για ένα ποτήρι νερό παρά το ότι εργάζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην κουζίνα. Φαγητό δε, ο εργοδότης τούς παρείχε μία φορά τη μέρα, με αποτέλεσμα ο καταγγέλων να χάσει 12 κιλά σε 2 μήνες εξαιτίας συνολικά των κακουχιών που βίωσε (βλ. παρακάτω ολόκληρη την καταγγελία). Ο νεαρός που έκανε την πρακτική του ως μάγειρας, «δεν άντεξε αυτή τη βάναυση συμπεριφορά και προχώρησε σε καταγγελία στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού προηγουμένως πήγε στον Ιατροδικαστή προκειμένου να βεβαιώσει τους τραυματισμούς, ενώ έκανε καταγγελία και στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας» την οποία δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης.

Ο 19χρονος σπουδαστής και εργαζόμενος τονίζει ότι κάποιοι από τους εξίσου νεαρούς συνάδελφους του υπέμεναν παρόμοια βασανιστήρια και απειλές του τύπου «κωλόπαιδο, θα φροντίσω να μην μπορείς να βρεις πουθενά δουλειά», αλλά έχουν καταληφθεί από φόβο και τρόμο με αποτέλεσμα να μην μιλάει κανείς καθώς διαφορετικά δεν θα λάβουν συστατική επιστολή και θα καταρρακωθούν τα επαγγελματικά τους όνειρα.

 

«Σιωπούν γιατί αλλιώς θα χάσουν ένα έτος στη σχολή και θα επιβαρυνθούν οικονομικά»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ.Πελάη:

«Η παραβίαση, η συμπεριφορά αυτή που έχουν υποστεί τα παιδιά που εργάζονται ως πρακτικά ασκούμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες και αλλού, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, τα παιδιά αυτά ό,τι τραβάνε δεν το καταγγέλλουν διότι είναι στα χέρια του προϊστάμενού τους και του διευθυντή, η βαθμολόγησή τους και η πρακτική τους άσκηση. Επομένως μία καταγγελία αυτών που βιώνουν, σημαίνει και απώλεια της χρονιάς τους από τη σχολή τους και άρα, και ένα πισωγύρισμα που σημαίνει και κόστος οικονομικό για την οικογένειά τους.

»Έτσι, έχουμε καταγγελίες που δεν είναι επώνυμες για παραβίαση ωραρίου – για 12ωρα και 13ωρα -, για υβριστική συμπεριφορά με απειλές, εκβιασμούς και κάθε είδους πιέσεις, για καθήκοντα ξένα προς αυτά της πρακτικής άσκησης για τρομοκρατική συμπεριφορά ουσιαστικά των προϊσταμένων και εντατικοποίηση της δουλειάς σε απίστευτο βαθμό, για διαμονή σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δεν τους δίνετε η δυνατότητα ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους για να εργαστούν στην επόμενη βάρδια, για διατροφή εντελώς απαράδεκτη που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες τους. Αυτή η κατάσταση πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.

»Ο συνάδελφος αυτός είχε το θάρρος, την κατήγγειλε και έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως οι χιλιάδες σπουδαστές που δεν τολμούν να μιλήσουν για ό,τι βιώνουν στην πρακτική τους, θα συνεχίσουν να έχουν αυτές τις πληγές που έχει ο συνάδελφος στο χέρι του. Αυτές θα επουλωθούν αλλά δεν θα επουλωθούν όλες οι πληγές που ανοίγουν στον χώρο της εργασίας.

»Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην δημιουργείται μια κατάσταση νέας δουλείας. Στόχος των επιχειρηματιών που υποδαυλίζουν αυτή την κατάσταση είναι μια νέα βάρδια δούλων και υποταγμένων που θα δέχονται τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί. Πρέπει να υπάρχει εργατικός έλεγχος από τα σωματεία, να φύγει το δικαίωμα βαθμολόγησης της πρακτικής άσκησης από τους προϊσταμένους και να υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι».