της Νεκταρίας Ψαράκη 

Όλα ξεκίνησαν στις 28/12/2021, που όπως εξιστορεί στο TPP ο κ. Κυριακάκης, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με έναν υποψήφιο διδάκτορα που επιβλέπει, ο οποίος μάλιστα είχε υποβληθεί σε rapid testing, με αρνητικό αποτέλεσμα. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 29/12/2021, ο κ. Κυριακάκης επισκέφθηκε την Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να του κάνουν αλλαγή σε τομή από πρόσφατη επέμβαση στον ώμο λόγω μικροατυχήματός του. Εκεί, υποβλήθηκε σε rapid test, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.

«Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας μέρας, δέχτηκα τηλεφώνημα από τον υποψήφιο διδάκτορα, ο οποίος με ενημέρωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, από μοριακό έλεγχο (σ.σ. PCR). Εμείς, είχαμε τηρήσει κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ωστόσο θορυβήθηκα, καθώς είχα προγραμματίσει το ραντεβού μου για την τρίτη δόση του εμβολίου στις 30/12. Όπως είναι φυσικό, σκέφτηκα ότι σε περίπτωση που είμαι θετικός δεν θα έπρεπε να εμβολιαστώ, οπότε σκέφτηκα να μεταθέσω το ραντεβού μου για τον εμβολιασμό μου στις 2/01, ώστε να προλάβω να κάνω ένα PCR», περιγράφει.

Έτσι λοιπόν, στις 30/12, ο κ. Κυριακάκης έκλεισε ραντεβού για PCR τεστ μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας (της οποίας η επωνυμία είναι στη διάθεση του TPP), σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (του οποίου επίσης η επωνυμία είναι στη διάθεση του TPP) στη Θεσσαλονίκη για τις 31/12/2021, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από το παρακάτω απαντητικό email επιβεβαίωσης που δέχτηκε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Κυριακάκης, πλήρωσε το αντίτιμο των 55 ευρώ μόλις έκλεισε το ραντεβού του και όπως αναφέρει στο TPP, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών δεν έχει φτάσει στα χέρια του μέχρι και σήμερα.

«Αργότερα, τους παρακάλεσα να με εξετάσουν νωρίτερα και συμφώνησαν. Πήγα στις 18:00 και να σας πω την αλήθεια έγινε κάτι το οποίο δεν μου άρεσε. Άρχισαν να προσπαθούν να μου πουλήσουν ένα γρήγορο PCR τεστ το οποίο κόστιζε 100 ευρώ και σου έδινε αποτελέσματα μέσα σε τρεις ώρες. Τους απάντησα ότι μια χαρά προλαβαίνω και με το κανονικό. Τους ρώτησα αν είναι ανοιχτά Πρωτοχρονιά, εκείνοι με διαβεβαίωσαν πως είναι, όπως άλλωστε διαφήμιζαν και στο Facebook. Ακόμη, αφού επισήμανα επανειλημμένα ότι χρειάζομαι τα αποτελέσματα εγκαίρως για να αποφασίσω αν θα προχωρήσω στον εμβολιασμό μου, εκείνοι με καθησύχασαν και μου είπαν ότι είναι συνεπέστατοι και ότι παρά την αργία θα το έχω σε 24 ώρες», περιγράφει.

Ο κ. Κυριακάκης, επίσης, τονίζει ότι μόλις ζήτησε την απόδειξη ότι έγινε η δειγματοληψία, του απάντησαν ότι δεν χρειάζεται, και ότι θα του έστελναν την απόδειξη παροχής υπηρεσιών μαζί με το αποτέλεσμα του τεστ.

«Την Πρωτοχρονιά, προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί τους διότι δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Στο μεν διαγνωστικό κέντρο δεν το σηκώνουν και στη δε ηλεκτρονική ιστοσελίδα, στα κεντρικά, στο Ηράκλειο της Κρήτης, παίζει μουσική. Καταφέρνω να μιλήσω από το κινητό μου με το διαγνωστικό κέντρο. Μια κυρία μου απαντά ενοχλημένη «ε, μάλλον καθυστέρησε, δεν ξέρω, μπορεί να βγει αύριο…», της εξηγώ πως πρέπει να μάθω απόψε το αποτέλεσμα κι επιμένω να μου το στείλουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μου κλείνει αγενώς το τηλέφωνο»

»Μετά από διαδικτυακή έρευνα, εντοπίζω ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα από την οποία έκλεισα το ραντεβού. Μια κυρία, καταφεύγει επίσης σε αυτή τις υπεκφυγές: «Σίγουρα δεν σας το έστειλαν;», «περίεργο, στα spam κοιτάξατε;», «σίγουρα δώσατε το σωστό email; (ενώ κλείνοντας μου το ραντεβού μου είχαν ήδη απαντήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση που είχα δηλώσει)», υψώνοντας τον τόνο της φωνής της «πολλά λάθη γίνονται γιατί δίνετε λάθος mail!!!», «θα το δω και θα σε πάρω σε λίγο να σου πω».

Μου κλείνει αγενώς το τηλέφωνο».

Προσπαθώντας να βγάλει άκρη, ο κ. Κυριακάκης άρχισε να στέλνει email και στους δύο. Ξαφνικά, λαμβάνει στο mailbox την απάντηση του διαγνωστικού κέντρου.

«Ήταν το τεστ. Ωστόσο δε, με προβληματίζει που ενώ αναγράφεται σωστά ο AMKA μου είναι λάθος η ημερομηνία γέννησής μου. Υποθέτω πως είναι copy paste από άλλο πιστοποιητικό, και το ελέγχω πιο προσεκτικά. Θεωρώ μάλλον απίθανο να είναι πλαστή η βεβαίωση. Εξετάζω την βεβαίωση πιο προσεκτικά και διαπιστώνω πως η εξέταση που έγινε είναι RAPID αντιγόνου και όχι PCR μοριακή».

«Σκέφτομαι ότι μπορεί κι αυτό το λάθος να οφείλεται στο copy-paste, οπότε συνδέομαι στο gov.gr να δω τί έχει δηλωθεί. Στο πιστοποιητικό του gov.gr αυτονοήτως είναι σωστά τα στοιχεία μου και ως μέθοδος ανίχνευσης σημειώνεται «Rapid Test». Ωστόσο οι ημερομηνίες Δειγματοληψίας και Αποτελέσματος διαφέρουν από αυτές της βεβαίωσης που μου έστειλε το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Στις 2/01/2022 ο κ. Κυριακάκης περιμένει μάταια μια έστω καθυστερημένη αποστολή από το διαγνωστικό κέντρο των αποτελεσμάτων του μοριακού τεστ στο οποίο υποτίθεται ότι υποβλήθηκε, καθώς και τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό του γιατρό και του υγειονομικού προσωπικού του Τ.Ι.ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ στη Θεσσαλονίκη του πραγματοποίησε την 3η δόση του εμβολίου.

Mέχρι και σήμερα, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά τη δειγματοληψία, δεν έχει λάβει κανένα νεότερο έγγραφο από το ιδιωτικό κέντρο, ούτε έχει δηλωθεί στο gov.gr κανένα PCR τεστ στο όνομά του.

«Φυσικά ούτε μου έχει επιστραφεί το ποσό που κατέβαλα για την πραγματοποίηση PCR τεστ ούτε καν η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του PCR και του Rapid τεστ. Πιστεύω πως πιθανότατα έχω εξαπατηθεί οριστικά και προβαίνω στην παρούσα καταγγελία. Στην απίθανη περίπτωση που αργότερα μου κοινοποιηθεί αποτέλεσμα PCR
αυτό εκτιμώ ότι δεν θεραπεύει όσα προαναφέρω, δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης, οποιαδήποτε βεβαίωση τεστ από δειγματοληψία που έγινε πριν από 3 τουλάχιστον 24ωρα είναι άκυρη», δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν διεκδικεί τίποτα: «το κάνω για να μην εξαπατηθεί άλλος, μιλάω για να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμη και για λάθος να πρόκειται, είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι λάθη γίνονται».

Το TPP επικοινώνησε με το διαγνωστικό κέντρο. Εκπρόσωπός του, ανέτρεξε στο αρχείο και επιβεβαίωσε ότι έγινε λάθος. «Δεν υπήρχε καμία πρόθεση εξαπάτησης, το μόνο σίγουρο. Πρόκειται για γραμματειακό, τυπογραφικό λάθος, λόγω υπερβολικής κίνησης. Το τεστ «έτρεξε» κανονικά σαν PCR στα αντιδραστήρια. Όταν έρχεται η ώρα να «φύγουν» τα στοιχεία του ασθενούς, επιλέγεις στο σύστημα είτε rapid, είτε PCR. Εκεί ακριβώς έγινε το λάθος λοιπόν. Τυπογραφικό λάθος ήταν επίσης και η διαφορετική ημερομηνία γέννησης του κ. Κυριακάκη. Αυτές τις μέρες, γινόταν χαμός, διότι ήμασταν οι μόνοι ανοιχτοί. Ό,τι έγινε, έγινε λόγω πίεσης. Η εγγραφή στην Η.ΔΙ.Κ.Α. (μητρώο COVID) του κ. Κυριακάκη δείχνει ότι εξέταση που έγινε είναι μοριακός έλεγχος με αποτέλεσμα ‘ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ’ και με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου του 2022», απαντούν.