Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον ΕΝΔΙΣΥ ότι υπάρχει «κρυφό χρέος» που πνίγει τον ΕΦΚΑ μέσω κρυφού χρέους  σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δίκτυο, βασιζόμενο στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές παράλληλα σε δύο ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά ο e-ΕΦΚΑ αρνείται να τους καταβάλει την προσαύξηση της διπλής ασφάλισης.

Πρόκειται για ασφάλιση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και την 25ετία. Χαρακτηριστική περίπτωση, ασφαλισμένος από τη Θεσσαλία ο οποίος αναμένει εδώ και 3 χρόνια να λάβει την προσαύξηση που δικαιούται ύστερα από 25 χρόνια παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΤΣΑ και καταβολής περίπου 80.000 ευρώ σε εισφορές.

Η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ:

Το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει τους εν αναμονή συνταξιούχους της παράλληλης ασφάλισης σε 62.400 πολίτες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το ποσό των 600 εκατ. ευρώ δεν περιελήφθη στις προβλεπόμενες δαπάνες των εκκρεμών συντάξεων που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας τις καταγραφές του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Επίσης, στην επιστολή του Δικτύου προς τον υπουργό Εργασίας αναφέρεται πως, παρότι η νομοθεσία του 2016 (ν.4387) προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης, και καθόρισε ότι αυτή η προσμέτρηση πρέπει να ληφθεί υπόψη και στον επανυπολογισμό των συντάξεων (για τους παλαιούς ασφαλισμένους), ουδέποτε εφαρμόστηκε, αν και έχουν εκδοθεί 5 διαφορετικές εγκύκλιοι με την τελευταία στις 17/11.

Αντιθέτως, ο ΕΦΚΑ ζητεί από τους υποψήφιους συνταξιούχους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου σαν να μη μεσολάβησε ποτέ σχετική νομοθεσία.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί από τον υπουργό Εργασίας να εφαρμόσει τον νόμο και:

■ Να συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου, των οποίων η παράλληλη σύνταξη είναι ακόμα σε εκκρεμότητα (όπως προβλέπει ήδη ο ν. 4387/2016).
■ Να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων και επί των παράλληλων συντάξεων.
■ Να αναρτηθούν ενημερωτικά σημειώματα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν και οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία ποια είναι η πραγματική εικόνα της προσωπικής τους διαφοράς από 1/1/2019.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ:

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Γ. Βρούτση

Κοιν: Βουλευτές Κοινοβουλίου

55 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. 62.400 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ αρθ.36 του ν.4387/16 .

62.400 συνταξιούχοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι συντάξεις τους εδώ και 55 μήνες.
Το κόστος ανέρχεται σε 600.600.000 ευρώ.
(350€ μέσος όρος σύνταξης Χ 55 μήνες = 19.250€ / 2 (μέσος όρος 54 μηνών) = 9.625€ Χ 62.400 δικαιούχοι = 600.600.000 ευρώ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στον e-ΕΦΚΑ, με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016), όταν δηλαδή ο υποψήφιος συνταξιούχος τυγχάνει να ασφαλίζεται ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε 2 ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του.

Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει ο ανωτέρω νόμος (ν. 4387/2016) και προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη .

ΔΕΝ εφαρμόζεται ο νόμος παρότι έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 5 διαφορετικές εγκύκλιοι για το θέμα (η τελευταία στις 17.11.2020 ΕΓΚ.50/2020 e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του άρθρου 26 ν.4670/2020), τουλάχιστον 65.000 συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους. Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου, ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε μεν από τη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες. Πρόκειται για καθαρή «κλοπή». Σε αυτό το σημείο ζητάμε να συμπεριληφθούν  και οι ήδη συνταξιούχοι πριν την ψήφιση του νόμου, που η παράλληλη σύνταξη τους, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα (όπως προβλέπει ήδη, ο ν.4387/2016). Επίσης οι συντάξεις δεν φαίνονται στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ να έχουν επανυπολογιστεί επί των λεγόμενων διπλών συντάξεων. Ενημερωτικά σημειώματα δεν αναρτώνται, και χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που δεν γνωρίζουν την προσωπική τους διαφορά από 1/1/2019.

Ζητάμε το αυτονόητο….Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                           Η Γ.Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                        Π. Μουρίκη