Η Human Rights Watch καταγγέλλει σε ανακοίνωση της ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η κυπριακή ακτοφυλακή επαναπροώθησε, εγκατέλειψε, απέλασε ή επέστρεψε περισσότερους από 200 μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που προήλθαν από το Λίβανο κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Υπήρξαν αναφορές ανθρώπων ότι δέχθηκαν απειλές από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ακτοφυλακή. Είπαν ότι σκάφη της ελληνοκυπριακής ακτοφυλακής έκαναν κύκλους γύρω από τα πλοιάριά τους με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν,  ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα χωρίς καύσιμα και τρόφιμα. Δήλωσαν ότι αγνοήθηκαν οι αιτήσεις τους για άσυλο και σε ορισμένες περιπτώσεις τους ξυλοκόπησαν οι ελληνοκύπριοι αξιωματικοί της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας.

Ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο δικαιολογεί τα αιτήματα των Λιβανέζων για άσυλο. Το γεγονός ότι Λιβανέζοι υπήκοοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή να ξεφύγουν από το Λίβανο με πλοιάρια, μαζί με Σύριους πρόσφυγες, και αναζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή».

Η οργάνωση πήρε συνέντευξη από 15 Λιβανέζους και Σύριους υπηκόους, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα από τα 7 συνολικά σκάφη που ξεκίνησαν από την Τρίπολη του Λιβάνου και εισήλθαν ή επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κύπρο ή στα χωρικά της ύδατα στο διάστημα μεταξύ 29ης Αυγούστου και 7ης Σεπτεμβρίου, καθώς και από έναν επιζώντα από άλλο σκάφος, το οποίο απέπλευσε από το Λίβανο στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπο με τις Κυπριακές αρχές. Διασώθηκαν χάρη στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο στις 14 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα τουλάχιστον 13 από τα άτομα που επέβαιναν στο συγκεκριμένο σκάφος είχαν πεθάνει ή χαθεί στη θάλασσα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters, οι Κυπριακές αρχές δήλωσαν ότι επέστρεψαν 230 άτομα στο Λίβανο μεταξύ 6 και 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), άνθρωποι έφυγαν από το Λίβανο επιβαινόμενοι σε 18 σκάφη μεταξύ 29ης Αυγούστου και 14ης Σεπτεμβρίου, 5 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από τις λιβανέζικες ναυτικές δυνάμεις ενώ βρίσκονταν ακόμα στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Η ΚΙΣΑ, κυπριακή μη κυβερνητική οργάνωση, έκανε έναν απολογισμό των επαναπροωθήσεων και αφίξεων, με βάση στατιστικά στοιχεία της κυπριακής αστυνομίας, από τον οποίο προκύπτει ότι στους πρώτους οκτώμισι μήνες του 2020 οι κυπριακές αρχές εντόπισαν 779 άτομα σε σκάφη που επεδίωκαν να εισέλθουν παράνομα στην Κύπρο, εκ των οποίων 431 άτομα σε τέσσερα σκάφη κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών, και 348 άτομα σε έντεκα σκάφη από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Η ΚΙΣΑ αναφέρει ότι 375 άτομα οδηγήθηκαν άμεσα σε δομή φιλοξενίας μετά την άφιξη τους ή  τη σύλληψη τους από τις ελληνοκυπριακές αρχές και ότι 221 αποβιβάστηκαν στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στη συνέχεια διέσχισαν τα σύνορα για να εισέλθουν στην Δημοκρατία της Κύπρου.

Οι μετανάστες που είχαν έρθει σε επαφή με τις Κυπριακές αρχές και παραχώρησαν συνέντευξη στην Human Rights Watch είπαν όλοι ότι παρακάλεσαν να μην επιστραφούν στο Λίβανο – και ορισμένοι αιτήθηκαν άσυλο ρητά – αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους επιτράπηκε η υποβολή αιτήσεων ασύλου.

Η Οργάνωση κάλεσε τις δικαστικές αρχές της Κύπρου να διεξάγουν έρευνα για αυτές τις καταγγελίες και να παραπέμψουν σε δίκη όποιον αποδειχτεί ότι προέβη σ’ αυτές τις πράξεις, επισημαίνοντας πως η Κομισιόν θα πρέπει να αναγκάσει την Κύπρο να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν άσυλο και να μην προβαίνει σε επαναπροωθήσεις σε μέρη όπου η ασφάλεια και η ελευθερία τους μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο. Η οργάνωση σημειώνει ότι κυπριακές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για σχόλιο σ’ αυτές τις καταγγελίες.