Άμεση απόσυρση του σχεδίου «Ηρακλής», που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες και τα funds ύψους 12 δισ. ευρώ ζήτησε μέσω συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι του Θεσσαλία TV ο Γιάνης Βαρουφάκης, προχωρώντας παράλληλα σε μία σοβαρότατη καταγγελία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης.
Ο γ.γ. του ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση για το σχέδιο εκποίησης των κόκκινων δανείων που θέσπισε στα τέλη του 2019, κάνοντας λόγο για εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης, και καλώντας την να το παγώσει άμεσα.
«Το πιο βασικό -και πραγματικά εδώ πρόκειται για εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης- έχουν περάσει ένα νόμο, τον “Ηρακλή”, τον Δεκέμβριο, που δίνει το δικαίωμα στα ταμεία τα οποία αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη από τις τράπεζες, εάν τρεις συναπτούς μήνες δεν πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάνε οι δανειολήπτες, να πάνε στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Σταϊκούρα και να ζητήσουν 12 δισεκατομμύρια, τα οποία το κράτος δεν έχει» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια προχώρησε στην βαριά καταγγελία για τα οικογενειακά συμφέροντα του πρωθυπουργού.
«Ξέρετε που θα τα βρει: θα πάει στην Τρόικα να τα δανειστεί για να τα δώσει στα ταμεία. Αν είναι δυνατόν! Μια τέτοια εποχή να δανείζεται το Ελληνικό δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, αντί να τα ρίξει στο ΕΣΥ, να βοηθήσει τους αγρότες, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, να βοηθήσει τους οικοδόμους, να βοηθήσει τους δικηγόρους. Θα τα πάρει από τον ESM -μνημονιακό δάνειο- για να τα δώσει στα ταμεία του Delaware και του New Jersey, στα οποία βεβαίως έχει και μετοχές ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη! Συγγνώμη που θα το πω, αλλά το λέω! Είναι βαρύ αλλά είναι αλήθεια όμως» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Πράξη νομοθετικού περιεχομένου κύριε Μητσοτάκη, να παγώσετε τον “Ηρακλή” σήμερα. Αλλιώς θα σας θεωρήσουμε ύποπτο! Γιατί να ενισχύσουμε με νέο δημόσιο χρέος τα ταμεία, τα funds;» ανέφερε ακόμα.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
ΜέΡΑ25: Ποιος ο λόγος που δεν αποσύρει η κυβέρνηση τον “Ηρακλή”;
Στο μεταξύ, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία που προβλέπει πάγωμα του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και επέκταση της προστασίας πρώτης/κύριας κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πλειστηριασμούς, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου 2020.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αν η κυβέρνηση δεν παγώσει τον «Ηρακλή», ακόμα και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για κάποιους μήνες, θα ενεργοποιηθεί η δημόσια εγγύηση για τα «ταμεία» και τότε το Δημόσιο θα αναγκαστεί να δανειστεί από την τρόικα άλλα 12 δις που απλά θα φουσκώσουν τις τσέπες των κερδοσκόπων – χωρίς κανένα όφελος ούτε για τους δανειολήπτες ούτε και για τις τράπεζες.
«Η κυβέρνηση χτες απέρριψε την τροπολογία αυτή του ΜέΡΑ25. Τα αποτελέσματα;
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μην είναι σίγουροι για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούν να κάνουν πράξη το… «μένουμε σπίτι» (καθώς οι πλειστηριασμοί καραδοκούν)
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να κινδυνεύουν να επωμιστούν άλλα 12 δις Μνημονιακού χρέους τη στιγμή που, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση λέει όχι στο να ενισχύσει το ΕΣΥ με 1 δις (καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τέτοιες «παροχές» θα έφερναν νέο Μνημόνιο!)
Το να αφήνει η κυβέρνηση να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που χάνουν τα πάντα τον τρόμο να βρεθούν στο δρόμο είναι απάνθρωπο.
Το να διακινδυνεύει η κυβέρνηση να προστεθούν άλλα 12 δις στο δημόσιο χρέος υπέρ των «ταμείων» αποτελεί έγκλημα εναντίον της λογικής».
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, με την απόρριψη της τροπολογίας του ΜέΡΑ25 εγείρεται εύλογα το αμείλικτο ερώτημα:
Δεδομένου ότι κανένα συμφέρον της χώρας και του κράτους δεν εξυπηρετεί πλέον ο νόμος «Ηρακλής», καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα φουσκώσει το δημόσιο χρέος κατά 12 δις, ποια συμφέροντα δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να παγώσει την αύξηση του δημόσιου χρέους υπέρ των ταμείων κατά 12 δις; Ποιοι κύκλοι της κυβέρνησης έχουν σχέσεις εξάρτησης από τα «ταμεία»;
Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ειλικρινή απάντηση δεν θα πάρουμε. Το ΜέΡΑ25 όμως θα προχωρήσει καταθέτοντας πλήρες Σχέδιο Νόμου που θεραπεύει μιας δια παντός την πληγή των κόκκινων δανείων και μάλιστα με τρόπο που αφ’ ενός τερματίζει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου βοηθά τις τράπεζες – αφήνοντας μόνους χαμένους τους ιδιοκτήτες των «ταμείων».