Τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας από το κροατικό κράτος για να διαπιστωθεί πιθανή κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον «Guardian», κάθε βράδυ ομάδες προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να περάσουν από τη Βοσνία και τη Σερβία στη Κροατία. Εκεί καταγγέλλεται ότι συχνά τους περιμένουν αστυνομικοί οπλισμένοι με πιστόλια και πτυσσόμενα γκλοπ, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και τους επαναπροωθούν βιαίως.

Μάλιστα αναφέρεται ότι δεν είναι λίγες οι αναφορές στις οποίες γίνεται λόγος για κλοπές των υπαρχόντων των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στη Κροατία, ενώ σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις καταγγέλλεται ότι αιτούντες διεθνούς προστασίας γυμνώθηκαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω ακόμα και χωρίς παπούτσια.

Η τελευταία πράξη της κροατικής αστυνομίας ήταν να επιχειρήσει να εξευτελίσει πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, βάφοντάς τους τα κεφάλια με σταυρούς, σε μια πράξη βαθιά τραυματική, ειδικά συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι εξ αυτών των ανθρώπων έχουν μουσουλμανική θρησκευτική ταυτότητα.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εξέφρασε «έντονη ανησυχία αναφορικά με την καταγγελθείσα βία και μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από τη κροατική αστυνομία».
Ο Ζόραν Στεφάνοβιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη περιοχή, σημείωσε ότι « η οργάνωσή μας, έχει προηγουμένως λάβει και ακολούθως μοιραστεί με τις αρχές, βάσιμες καταγγελίες ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι παράνομα επέστρεψαν από τη Κροατία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτές οι καταγγελίες, τονίζουν τα προβλήματα που αφορούν σε εξέταση αιτήσεων ασύλου, κακοποίηση και υπερβολική χρήση βίας, μεταχείριση ασυνόδευτων παιδιών».
Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έχει ζητήσει από την κροατική κυβέρνηση, να ερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς παραβιάσεων και κακομεταχείρισης και να εγκαθιδρύσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγησης, που θα εξετάσει τη κατάσταση στα σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2019 και του Ιανουαρίου του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, ανέφερε στις κροατικές αρχές 100 υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τη Κροατία στη Βοσνία και τη Σερβία.