Την περικοπή του ημερομισθίου επτά εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου από τον διευθυντή του σχολείου, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία –αποχή από τη διαδικασία της δημιουργίας ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας, κάνοντας λόγο για μια «αδικαιολόγητη, παράνομη και καταχρηστική» ενέργεια εκ μέρους του διευθυντή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ που δημοσίευσε το alfavita.gr, ο διευθυντής του σχολείου «ενέγραψε απ΄ ευθείας στο my school την περικοπή παρ΄ ότι  οι συνάδελφοι ήταν παρόντες και εκτέλεσαν κανονικά τα ημερήσια διδακτικά τους καθήκοντα, όπως προβλέπεται από το νόμο χωρίς να ενημερώσει τον εκκαθαριστή Διευθυντή εκπαίδευσης εγγράφως για να πάρει έγκριση. Είναι προφανές ότι τέτοιες πράξεις εκφοβισμού των συναδέλφων στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνει η κοινωνία και ο κλάδος αποτελούν πρόκληση και είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων» τονίζει η ΕΛΜΕ, ζητώντας από τον διευθυντή του σχολείου να «επανορθώσει άμεσα την αδικαιολόγητη παράνομη και καταχρηστική ενέργειά του». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα καταγγέλλει την ενέργεια αυτή του διευθυντή, σημειώνοντας πως ενέργειες που έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς είναι καταδικαστέες.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ: 

To Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας καταγγέλλει  κάθε ενέργεια που πειθαναγκάζει και εκφοβίζει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν το αυτονόητο συνδικαλιστικό τους δικαίωμα της απεργίας- αποχής από την διαδικασία της δημιουργίας ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση της υπουργού Κεραμέως που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ.! Η περικοπή του ημερομισθίου 7 συναδέλφων εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου από τον διευθυντή Πέτρο Πιτσιάκκα, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία –αποχή είναι αδικαιολόγητη, παράνομη και καταχρηστική.

Ο διευθυντής ενέγραψε απ΄ ευθείας στο my school την περικοπή παρ΄ ότι  οι συνάδελφοι ήταν παρόντες και εκτέλεσαν κανονικά τα ημερήσια διδακτικά τους καθήκοντα, όπως προβλέπεται από το νόμο χωρίς να ενημερώσει τον εκκαθαριστή Διευθυντή εκπαίδευσης εγγράφως για να πάρει έγκριση. Ζητάμε από το διευθυντή του σχολείου να επανορθώσει άμεσα την αδικαιολόγητη παράνομη και καταχρηστική ενέργειά του η οποία ενδεχομένως έχει και πειθαρχικές ποινές. Είναι προφανές ότι τέτοιες πράξεις εκφοβισμού των συναδέλφων στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνει η κοινωνία και ο κλάδος αποτελούν πρόκληση και είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων. Η Α’ ΕΛΜΕ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΔΒ Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα ενημερώσει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ για όλα αυτά τα συμβάντα.

Η δεύτερη καταγγελία

Ακόμη ένα περιστατικό περικοπής μισθών των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης καταγγέλλει η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, όπως δημοσιεύει η efsyngr. Πρόκειται για περικοπή μισθών των εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Σύρου από τη διευθύντρια του σχολείου. «Η διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους είκοσι επτά (27) συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους συναδέλφους που έκαναν δήλωση «απεργίας – αποχής», ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά» τονίζει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια δέχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για τη συμπεριφορά της επανειλημμένως καταγγελίες από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και από την ΟΛΜΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες. Όπως αναφέρει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, «η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης». Καλεί, τέλος, την ΟΛΜΕ να παρέμβει άμεσα για το θέμα, ενώ καλεί και την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανέναν εκπαιδευτικό.

Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: 

Παράνομη περικοπή μισθού από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου σε συναδέλφους για δεύτερη φορά! Η επιθετική και εκφοβιστική συμπεριφορά της συνεχίζεται… Για άλλη μια φορά ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καταγγέλλουμε την παράνομη ενέργεια της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου να περικόψει μισθό από τους συναδέλφους μας.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους είκοσι επτά (27) συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους συναδέλφους που έκαναν δήλωση «απεργίας – αποχής», ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά! Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απολύτως παράνομη, έωλη νομικά και θεσμικά και αντιδεοντολογική. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο που ένας Διευθυντής προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια!

Ήδη η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, που στο πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε για τη συμπεριφορά της επανειλημμένως καταγγελίες από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και από την ΟΛΜΕ, συνεχίζει σε έναν κατήφορο αυταρχικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στους συναδέλφους του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν σε συντριπτική πλειοψηφία στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, που προκήρυξε η ΟΛΜΕ.

Ενημερώνουμε  της Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους Διευθυντές ότι όπως επισημαίνει και η ΟΛΜΕ «η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη». Επίσης η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση δεν προβλέπει καμία στέρηση μισθού σε εργαζόμενους, καμία περικοπή προϋπηρεσίας ή ενσήμου, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο και τη σχετική νομοθεσία.

Επομένως η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της ΟΛΜΕ με τίτλο « Διευκρινίσεις σε σχέση με την απεργία αποχή» που στάλθηκε στα σχολεία στις 24 Φλεβάρη 2021:

Σχετικά με την καταχώριση της απεργίας-αποχής στο myschool:

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η απεργία-αποχή είναι αποχή από συγκεκριμένα μόνο καθήκοντα και εν προκειμένω αποχή από τα καθήκοντα αξιολόγησης που προβλέπονται από τα άρθρα 33, 34, 35 και 36 του ν.4692/2020  και από την υπ. αριθμ.  6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ B’ 140/20.01.2021) υπουργική απόφαση. Όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα, διδακτικά και εξωδιδακτικά, εκτελούνται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, δε μπορεί να καταχωριστεί ούτε ως απεργία ούτε ως στάση εργασίας στο myschool. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταφανώς παράνομο.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους διευθυντές/ντριες και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συνταχθούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/ες σε προφορικές οδηγίες που τους δίνονται και πιθανά να τους/τις οδηγήσουν σε παράνομες πράξεις. Καλούμε τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ και να καταγγέλλουν άμεσα στις ΕΛΜΕ οποιαδήποτε παρανομία πραγματοποιείται στο σχολείο τους. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιαδήποτε παρανομία και να ενημερώνουν την ΟΛΜΕ, αν χρειαστεί περαιτέρω παρέμβαση. Κανείς και καμία εκπαιδευτικός δεν είναι μόνος/η! Μαζικά και ενωτικά θα νικήσουμε!

Ως εκ τούτου,

Καλούμε την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανένα συνάδελφο και να επιληφθούν άμεσα σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου. Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Καλούμε την ΟΛΜΕ να κάνει άμεσα παρέμβαση για το θέμα.