Περιπτώσεις αρνητών εμβολιασμού που δεν δέχονται ούτε το αίμα εμβολιασμένων καταγγέλλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκτός από τα περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης. «Μέχρι τώρα είχαμε την άρνηση διασωλήνωσης, από την οποία πέθαναν και άνθρωποι, τώρα έχουμε ομάδες που αρνούνται μετάγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Μαστοράκου στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Όπως υποστήριξε, «είναι συνταρακτικό το ότι υπάρχουν ομάδες που λειτουργούν οργανωμένα και πανελλαδικά. Αυτό το έχουμε δει και στην άρνηση της διασωλήνωσης, αλλά η τελευταία μόδα είναι ότι αν κάποιος μπει χειρουργείο ή θέλει μετάγγιση και ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες “αντιεμβολιαστών” ζητά να μην γίνει μετάγγιση από εμβολιασμένο. Έχουν δηλαδή συγκεκριμένη απαίτηση». Η ίδια φυσικά έσπευσε να σχολιάσει πως αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση. «Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με την επιστήμη και δέχονται ότι διαβάσουν στο διαδίκτυο. Έχω την άποψη πλέον ότι λειτουργούν συντεταγμένα», κατέληξε.

Οι αποκαλύψεις της για μια πολύ μικρή μερίδα αντιεμβολιαστών υγειονομικών που επιχειρεί να παρεισφρήσει και να αλλοιώσει το σύστημα εμβολιασμού έχουν δει το φως της δημοσιότητας και η ίδια εντοπίζει το πρόβλημα σε δύο πλευρές: «Aντιεμβολιαστές υγειονομικοί επιχειρούν να προσληφθούν στις εμβολιαστικές γραμμές, είτε για να αποκομίσουν παράνομα οικονομικά οφέλη, είτε για λόγους «ιδεολογικούς» ώστε να «βοηθήσουν» άλλους αντιεμβολιαστές να ξεφύγουν από την υποχρέωση των ράπιντ τεστ». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να μπει πιο αυστηρός έλεγχος στις διαδικασίες με τις οποίες επιλέγονται οι γιατροί που μπαίνουν στους εμβολιασμούς και να γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει ανασταλτικά στις παράνομες διαθέσεις.

Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων με αφορμή και το περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, τσουχτερό πρόστιμο για όσους συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού για κορονοϊό ή πλαστή βεβαίωση νόσησης από Covid-19 προβλέπεται στην τροπολογία, καθώς ο κάτοχος αλλά και ο εκδότης θα τιμωρούνται με 5000 ευρώ πρόστιμο αλλά και από 10.000 έως και 200.000 ευρώ σε εργοδότες ιδιωτικών δομών υγείας και αυτές που είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός και απασχολεί ανεμβολίαστο προσωπικό – και στους ιδιώτες υπόχρεους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει το εξής: «Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπάλληλο του Δημοσίου οποιοδήποτε ή τον οποιονδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη».