της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Σοβαρές καταγγελίες για το ίδρυμα ΝΕΦΕΣ έφτασαν στο ΤΡΡ. Πρόκειται για ίδρυμα ψυχικής υγείας, στεγάζεται στο Ελληνικό, ενώ έχει κτήριο και στον Βύρωνα. Όπως καταγγέλλεται, «έμειναν απλήρωτοι όλοι οι εργαζόμενοι προγράμματος ΕΣΠΑ, τη στιγμή που το 2020 δόθηκαν 340 χιλ. ευρώ και 57 χιλ. το Πάσχα». Πρόκειται για έργο που αφορούσε τη δημιουργία οικοτροφείου για 15 ενήλικα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές. Διαύγεια – α’ δόση πληρωμής έργου
Κι άλλη πρώην εργαζόμενη μίλησε στο ΤΡΡ, επιβεβαιώνοντας πως κι εκείνη έμεινε απλήρωτη, συγκεκριμένα για πέντε μήνες. «Πληρώθηκα μόνο τον έναν μήνα κι αυτά τα πήρα μισά. Περιμέναμε πότε θα μπει το ΕΣΠΑ για να πληρωθούμε κι όταν μπήκε, μας έλεγαν όλο δικαιολογίες ότι από μέρα σε μέρα θα πληρωθούμε». Κάποιοι πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, κάποιοι παραιτήθηκαν, κι άλλοι ακολούθησαν τη δικαστική οδό για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Παραθέτουμε τμήμα από το δελτίο εργασιακής διαφοράς που είχε υποβάλει στο ΣΕΠΕ εργαζόμενη, όπου φαίνεται πως ο εργοδότης αναγνωρίζει την ύπαρξη οφειλής.
Στη λίστα των απλήρωτων και μία ακόμη εργαζόμενη. «Δούλεψα εκεί για οκτώ μήνες, υπήρχαν εργαζόμενοι και 10 μήνες απλήρωτοι όταν πήγα εγώ. Μας βάζαν έναν μήνα στους τέσσερις… πλήρης αδιαφορία, πάντα υπήρχε η δικαιολογία ότι φταίει η περιφέρεια και η περιφέρεια πετούσε το μπαλάκι στον διαχειριστή του ιδρύματος. Γενικά υπήρχε στο ίδρυμα έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, παραμέληση ενοίκων και σκεφτείτε ότι το προσωπικό ερχόταν, έφευγε, παραιτούταν, άλλαζε διαρκώς και δεν απολάμβαναν τις υπηρεσίες οι ένοικοι».
Παρακάτω η επιστολή που είχαν στείλει οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα τους στον διαχειριστή του ιδρύματος.
Το ΤΡΡ επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διαχειριστή του ιδρύματος, Δημήτρη Αγγελόπουλο, ο οποίος από το 1996 έως και σήμερα υπηρετεί στον Ελληνικό Στρατό ως Αρχιλοχίας Υγειονομικού κι από τον Ιανουάριο του 2017 είναι Νόμιμος Εκπρόσωπος και Διαχειριστής του Φορέα Ψυχικής Υγείας με την επωνυμία ΝΕΦΕΣ Α.Μ.Κ.Ε.
«Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2020, ξεκινήσαμε να το στήνουμε, βρήκαμε κτηριακές υποδομές, αλλά δημιουργήθηκε θέμα με τον πέμπτο απ’ αυτούς που ανέλαβαν το έργο -ήταν οικογένεια κι είχαν δικές τους διαφωνίες. Ξεκίνησε καταγγελίες να σταματήσει το έργο, έλεγε ότι τρώμε χρήμα, τέλος πάντων το έργο τελείωσε και τον Δεκέμβριο του ’20 δηλώσαμε έναρξη, πήραμε την άδεια» αναφέρει. Κι ενώ η αρχική καταγγελία πολεοδομικού χαρακτήρα κατέπεσε, οι αναφορές για μη καταβολή δεδουλευμένων ολοένα και αυξάνονταν. «Τον Μάρτιο πήραμε τους πρώτους ωφελούμενους, αλλά μπήκαμε σε επιτήρηση λόγω των καταγγελιών από εργαζόμενους για μη πληρωμές. Περιμένουμε τον έλεγχο από την Αρχή Διαφάνειας, αλλά μου είπαν πως έχουν χιλιάδες υποθέσεις και με τη δική μας θα ασχοληθούν από Οκτώβρη. Εγώ αν δεν τελειώσει όλο αυτό μέσα σ’ έναν μήνα δε μπορώ άλλο να το κρατήσω το έργο με δικούς μου πόρους» δηλώνει, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στην περιφέρεια.
Ο Χρήστος Σιμιτόπουλος, Στέλεχος Μονάδας στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΕΣΠΑ), μιλώντας στο ΤΡΡ, εξηγεί από την πλευρά της περιφέρειας πως «η σκοπιμότητα του έργου ουσιαστικά ήταν η αποσυμφόρηση στο Δαφνί, αλλά δεν ξεκίνησε σωστά το έργο. Δεν έχει καλύψει τα ελάχιστα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Η αρχική καταγγελία για τη δομή ήταν πολεοδομικού χαρακτήρα, κατέπεσε με την έκδοση της άδειας, αλλά οι καταγγελίες από εργαζόμενους είναι πολλές, δεν έχουν έρθει επαρκή δικαιολογητικά για την επόμενη δόση. Ζητήσαμε αυτοψία και το υπουργείο ξαναγύρισε την υπόθεση στον έλεγχο από την Αρχή Διαφάνειας».