Ένα ακόμη περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών, αυτή τη φορά με τη συνδρομή κατοίκου της Ικαρίας, αναλύει σε εκτενές κείμενό της η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενο από πλήθος φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονικό της επαναπροώθησης, όπως αυτό καταγράφεται από την οργάνωση, το πρωί του Σαββάτου (14/8) σκάφος στο οποίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στην Ικαρία, άφιξη για την οποία ενημερώθηκαν άμεσα οι αστυνομικές αρχές από τους κατοίκους της περιοχής.

Στη συνέχεια ωστόσο, δεκάδες από αυτούς φέρεται να υπέστησαν μια ιδιότυπη «εξαφάνιση» από τα έγγραφα των ελληνικών αρχών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς έγγραφο του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Aegean Boat Report μόνο 12 από τους επιβαίνοντες φέρεται να έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στην Ικαρία με ερωτήματα να εγείρονται για τους υπόλοιπους 14 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος.

Πηγή: aegeanboatreport.com

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κατοίκων που βρίσκονταν στην παραλία όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στο νησί, κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους πρόσφυγες από τον αριθμό των 12 ατόμων στον οποίο επέμεναν οι αστυνομικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα σε βίντεο – ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό που ήρθε στην κατοχή Aegean Boat Report απεικονίζονται σαφώς περισσότεροι από 12 πρόσφυγες και μετανάστες.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της Aegean Boat Report, όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στην παραλία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από τις αστυνομικές δυνάμεις, με τη μία ομάδα να απαριθμεί 12 άτομα, και την άλλη 14 άτομα. Σημειώνεται πως η ομάδα των 12 προσώπων στα οποία περιορίστηκε εσκεμμένα όπως καταγγέλλεται η καταγραφή της αστυνομίας, απαρτιζόταν κατά κύριο λόγο από οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, και παρέμειναν στην ακτή της Ικαρίας, ενώ στα υπόλοιπα 14 άτομα, που ήταν αποκλειστικά άνδρες, δόθηκε εντολή να ακολουθήσουν τις ελληνικές αρχές προς το αεροδρόμιο.

Η υπόθεση αποκτά ανατριχιαστική τροπή, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι 14 πρόσφυγες και μετανάστες που κλήθηκαν να απομακρυνθούν απο την παραλία οδηγήθηκαν εν τέλει σε βουνό κοντά στο αεροδρόμιο, όπου επιβιβάστηκαν σε φορτηγό όχημα κατόπιν διαβεβαίωσής τους από τις ελληνικές αρχές ότι θα οδηγηθούν στο νησί της Σάμου. Ωστόσο, αντί για την μετάβασή τους εκεί, μαρτυρίες προσφύγων που επικαλείται το Aegean Boat Report αποκαλύπτουν πως οι 14 άνθρωποι οδηγήθηκαν με ένα φορτηγό σε ένα μικρό λιμάνι και εκεί επιβιβάστηκαν σε μικρό ιδιωτικό σκάφος, με το οποίο μεταφέρθηκαν σε πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής. «Μας πήγαν στο βουνό, κοντά στο αεροδρόμιο και μας έβαλαν σε ένα παλιό φορτηγάκι. Φτάσαμε σε ένα λιμάνι. Εκεί μας έβαλαν σε ένα λευκό και μπλε αλιευτικό σκάφος, κι αυτό μας μετέφερε σε ένα ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής. Από εκεί μας ανάγκασαν να ανέβουμε σε μια σχεδία, μέσα στο σκοτάδι» αναφέρει στην Aegean Boat Report ένας εκ των 14 προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείφθηκαν να πλέουν μέσα σε σωσίβια λέμβο στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε τη διάσωση 14 ατόμων που έπλεαν σε σωσίβια λέμβο στα ανοιχτά της Τουρκίας, έξω από την πόλη Didim, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Τουρκία να καθιστούν σαφές πως πρόκειται για τα ίδια άτομα που είχαν εγκαταλείψει προ ωρών οι ελληνικές αρχές, δρομολογώντας εξαρχής, όπως καταγγέλλεται την επαναπροώθησή τους με την αλλοίωση του αριθμού των αφιχθέντων στις ακτές της Ικαρίας.


«Ακόμη μια βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση που πραγματοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία και την ακτοφυλακή, κατόπιν εντολών από την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας της χώρας» σημειώνει η Aegean Boat Report, καταλήγοντας πως «η απροθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ενεργήσουν και να σταματήσουν αυτές τις θηριωδίες συνιστά χλευασμό της ανθρωπότητας. Αν οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που είχαν αφεθεί στην τύχη τους στο Αιγαίο Πέλαγος, η ευρωπαϊκή ηγεσία θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα, αλλά για «αυτούς τους ανθρώπους», έχουμε ενδιαφερθεί στον ελάχιστο βαθμό».