Ακόμη ένα περιστατικό παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές φέρνει στο φως της δημοσιότητας με ανάρτησή της στο facebook η οργάνωση Aegean Boat Report.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η οργάνωση, τα ξημερώματα της Τρίτης (17/8) βάρκα με 19 επιβαίνοντες έφτασε στο Πυθαγόρειο, στα νότια της Σάμου. Οι πρόσφυγες, μεταξυ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν παιδιά και έγκυες γυναίκες, προσπάθησαν να παραμείνουν στο νησί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ελληνική ακτοφυλακή, φοβούμενοι την επικείμενη εκδίωξή τους από τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Aegean Boat Report, οι ελληνικές αρχές τους εντόπισαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια η υπόθεση εξελίσσεται με σοκαριστικό τρόπο, καθώς οι 19 άνθρωποι εξαφανίζονται από το προσκήνιο. Ωστόσο τα ξημερώματα της Τετάρτης γίνεται γνωστό πως η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε και διέσωσε 19 άτομα που έπλεαν σε σωσίβια λέμβο στα ανοιχτά της Τουρκίας, έξω από το Κουσάντασι, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Τουρκία καθώς και η ίδια η οργάνωση να καθιστούν σαφές πως πρόκειται για τα ίδια άτομα που είχαν εντοπίσει προ ωρών οι ελληνικές αρχές στη Σάμο.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, οι ελληνικές αρχές φέρεται, αφού χτύπησαν και κατέκλεψαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, να τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε σωσίβια λέμβο, εγκαταλείποντάς τους στη συνέχεια στα ανοιχτά του Αιγαίου. «Κοιτάξτε τι μας έκαναν οι Έλληνες, μας πέταξαν στη μέση της θάλασσας! Έχουμε παιδιά, εδώ είναι οι φωτογραφίες μπροστά σας. Ακόμα και τον ΟΗΕ καλέσαμε όταν ήμασταν στο νησί, για να μας προστατέψει. Οι Έλληνες μας χτύπησαν και μας πήραν τα χρήματα, χτύπησαν και τις έγκυες γυναίκες. Τώρα είμαστε εδώ, στη μέση της θάλασσας και κανείς δεν έχει εμφανιστεί» ακούγεται, σύμφωνα με την οργάνωση, να λέει ένα από τα θύματα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο facebook.

«Ακόμη μια βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση που πραγματοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία και την ακτοφυλακή, κατόπιν εντολών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της χώρας» σημειώνει η οργάνωση, καταλήγοντας πως «η Aegean Boat Report θα συνεχίσει να εκθέτει αυτούς τους εγκληματίες για όσο χρειαστεί, οι εκφοβισμοί δεν θα μας φιμώσουν, κάποια στιγμή η δικαιοσύνη θα επικρατήσει!».