Άρθρο κατά της δίωξης του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, δημοσιεύει η Le Monde. Στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, η δημοσιογράφος Marina Rafenberg φιλοξενεί και δηλώσεις του Pavol Szalzai των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στις οποίες τονίζεται ότι «οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απειλούνται αυτή τη στιγμή από το οργανωμένο έγκλημα και τα δρακόντεια μέτρα. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση από 27 κράτη μέλη στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει η RSF».

Σε δήλωσή του προς τη Le Monde, ο Jamie Wiseman του IPI τονίζει επίσης ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Δημοσιογράφοι δέχονται τρομοκρατία μέσω πολιτικοποιημένων δικών και η έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ προκαλεί άλλο ένα πρόβλημα. Ολιγάρχες και εφοπλιστές που έχουν συμφέρον από τις καλές σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση για να ευνοούνται, κατέχουν την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα κριτικής της εξουσίας».

Σημειώνει μάλιστα: «Ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2015, είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, δώδεκα Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν το ελβετικό εργαστήριο να εμπορευθεί φάρμακα με αμφισβητούμενες θεραπευτικές ιδιότητες και να διογκώσει τις τιμές τους. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία που εμπλέκονται στην υπόθεση.»