Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τη Δευτέρα με τον ομόλογό του από το Κατάρ Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την επιδείνωση των σχέσεων του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης, της Υεμένης και των Μαλβίδων ανακοίνωσαν κατόπιν τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ.
«Η συνομιλία (μεταξύ των δύο υπουργών) επικεντρώθηκε στην δριμεία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών χωρών» τονίζεται σε μια ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Εκφράστηκε (επιπλέον) σοβαρή ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας εστίας έντασης στον αραβικό κόσμο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντός των ορίων ενός αμοιβαία σεβαστού διαλόγου ενώπιον των πρωτόγονων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως, την απειλή της τρομοκρατίας» τονίζεται.
«Ειρηνική» λύση και διάλογο ζητεί η Τουρκία
Έτοιμη να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκαν οι σχέσεις των παραπάνω αραβικών χωρών και του Κατάρ δηλώνει η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με το Aljazeera προέτρεψε σε διάλογο μεταξύ των χωρών του κόλπου, προσθέτοντας πως τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν «ειρηνικά».
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα μεταξύ των χωρών, αλλά ο διάλογος πρέπει να επικρατήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών.
«Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη για την κανονικοποίηση της κατάστασης» πρόσθεσε. Σημειώνεται πως η Τουρκία απολαμβάνει ισχυρές επιχειρηματικές σχέσεις με το Κατάρ, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, ενώ διατηρεί επίσης καλούς δεσμούς και με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.
Συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη Δευτέρα, τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ αυτών το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Συζητήθηκαν διάφορα θέματα για τη διμερή συνεργασία. (Οι δύο πρόεδροι) επισήμαναν ιδιαίτερα την επιτυχημένη δουλειά που γίνεται για την πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας όπως επίσης και με την υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Turskish Stream» τονίζεται.
Την ίδια ώρα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην χώρα, επισημαίνει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να προωθήσουν τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, περιλαμβανομένης της ταχύτερης εφαρμογής σε πρακτικό επίπεδο των συμφωνιών για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών κρατών.
«…Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να δεσμευτούν στη διεξαγωγή διαλόγου με στόχο την εύρεση συμβιβαστικών λύσεων για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Πανηγυρίζει το Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των μεγαλύτερων μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ ανοίγει την πόρτα για μια συνεργασία με αυτές τις χώρες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν στο Κοινοβούλιο.
Η διπλωματική ρήξη με το Κατάρ «αποτελεί άλλη μια απόδειξη του γεγονότος ότι ακόμα και τα αραβικά κράτη κατανοούν ότι ο πραγματικός κίνδυνος σε περιφερειακό επίπεδο δεν προέρχεται από το Ισραήλ, τους Εβραίους ή τον σιωνισμό αλλά από την τρομοκρατία».
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία (στα τέλη Μαΐου), είδαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μιλάει πάνω απ’ όλα για έναν συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
«Το Κράτος του Ισραήλ είναι πραγματικά ανοικτό στη συνεργασία, η μπάλα βρίσκεται (αυτή τη στιγμή) στην πλευρά των άλλων» τόνισε ο Λίμπερμαν.