«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επιλογή της TotalEnergies ως πρώτου εταίρου στο έργο North Field East (NFE)», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ Σέριντα Αλ-Καάμπι, σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου θα λάβει μερίδιο 6,25% στο έργο ως μέρος μιας κοινοπραξίας με την QatarEnergy, τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουαγιανέ, στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Το κράτος του Κόλπου συνεργάζεται με διεθνείς εταιρείες ενέργειας στην πρώτη και μεγαλύτερη φάση μιας επέκτασης σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων του έργου North Field.

Το σχέδιο επέκτασης του North Field περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) σε 126 mtpa έως το 2027.

Το έργο θα ενισχύσει τη θέση του Κατάρ ως του κορυφαίου εξαγωγέα LNG στον κόσμο και θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις ρωσικές ροές.

Η QatarEnergy περίμενε σχεδόν πέντε χρόνια για να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας και τόνισε ότι διαθέτει άφθονο κεφάλαιο για να αυτοχρηματοδοτήσει το έργο.