«Ο τερματισμός του προγράμματος θα συμβάλει στο να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Σήμερα, 94 από τις 100 τέτοιες θεωρήσεις συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», συμπλήρωσε και ανέφερε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την κατάργηση της στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, αφού μελετήσει την έκθεση που υπέβαλε το υπουργείο Στέγασης.

Η γειτονική Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα golden visa, αποκλείοντας τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση στη χώρα. Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον τερματισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, διατηρώντας το πρόγραμμα. Πρόσφατα, άλλαξαν τα όρια για την Golden Visa στην Ελλάδα, τα οποία ανεβαίνουν στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Μύκονο, την Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ μπήκε και πλαφόν στο εμβαδό, αφού πλέον για να πάρει κάποιος την Golden Visa θα πρέπει το εμβαδόν του ακινήτου να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ. και αφορά ένα μοναδικό ακίνητο. Για παράδειγμα δύο ακίνητα των 60 τ.μ. δεν προσμετρώνται ως 120 τ.μ. και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούν την λήψη της άδειας διαμονής.