Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό των τεκμηρίων, εξήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως δήλωσε, «στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου».
Πιο συγκεκριμένα εξήγγειλε ότι επιχειρείται σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων και αντικατάστασή τους από έμμεσους ελεγκτικούς μηχανισμούς προωθώντας παράλληλα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πράγμα το οποίο συμβαίνει ήδη. «Εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά».
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, πέρσι 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι εντοπίστηκαν μέσω τεκμηρίων να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα από τα πραγματικά. Το συνολικό ύψος των εισοδημάτων για τα οποία φορολογήθηκαν εν τέλει, αγγίζει τα 6,7 δις ευρώ. Ωστόσο ο φόρος που πλήρωσα ήταν 150 εκατομμύρια.
Το μέτρο των τεκμηρίων ωστόσο επηρεάζει σημαντικά και την μεσαία τάξη η οποία τα χρόνια της κρίσης είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται αισθητά. Για αυτό τον λόγο τα τεκμήρια μπορούν να είναι ενδείξεις φοροδιαφυγής και όχι αποδείξεις καθώς θα πρέπει να συνυπολογίζονται μαζί με άλλα στοιχεία.
Βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ για το 2018, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τα τεκμήρια αυξάνεται. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τα στοιχεία:
- 394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα ύψους 1,97 δισ. ευρώ.
- 206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ.
- 115.570 αγρότες έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
- 697.290 μισθωτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα δεν κάλυπταν τα τεκμήρια διαβίωσης.
- 515.509 συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.
Έτσι ο μηχανισμός των τεκμηρίων αποτελεί μεν παγίδα για τον μεγάλο πλούτο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και πληγή για τα μεσαία στρώματα που έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Άρα φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη προσεκτικότερου ελέγχου των τεκμηρίων, ώστε να συμβαδίζουν με την σύγχρονη μισθολογική πραγματικότητα. Συνεπώς, μένουν να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα λάβει καταργώντας τον ελεγκτικό μηχανισμό των τεκμηρίων τα οποία να μην πλήττουν τη μεσαία τάξη την οποία έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ότι θα επιχειρήσει να προστατέψει αλλά να ελέγχουν αποτελεσματικά τον μεγάλο πλούτο τον οποίο η κατάργηση των τεκμηρίων ευνοεί.