Με το σύνθημα «ο δρόμος νίκησε!» ο λαός του Περού χαιρέτησε την βουλευτική πρωτοβουλία για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα καταργεί πλήρως τη βουλευτική ασυλία.
Οι Περουβιάνοι έχουν βγει στο δρόμο, και θρηνούν ήδη δύο νεκρούς από την αστυνομική βία, καθώς το Κογκρέσο της χώρας προχώρησε σε πραξικοπηματική αντικατάσταση του προέδρου της χώρας, για να ακολουθήσουν ακόμη δύο πρόεδροι σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Η μεταρρύθμιση απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 87 βουλευτές της Λατινοαμερικάνικης χώρας, κατά την επόμενη βουλευτική περίοδο, όμως ήδη έχει ψηφιστεί επί της αρχής, με 103 ψήφους υπέρ, 14 κατά και τρεις απουσίες, κάτι που δείχνει και την θέση του σώματος. Όταν ενεργοποιηθεί, θα επιτρέπει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας να αποφασίζει αν πρέπει να διωχθούν ή όχι οι βουλευτές, για κάποιο έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται στη διάρκεια της θητείας τους, εξαιρουμένων όσων αφορούν στην ψήφο ή τις βουλευτικές εργασίες.
Αν και τα μεγαλύτερα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την απόφαση ως «πλήγμα στην ανεξαρτησία του κοινοβουλίου», ο πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής της χώρας, Ομάρ Τσεαντέ, τη χαιρέτησε ως σημαντική, καθώς «υπήρξε κατάχρηση της βουλευτικής ασυλίας τα τελευταία 40 χρόνια», όπως είπε.
Με το ίδιο σύνθημα χαιρετήθηκαν από τον περουβιάνικο λαό και οι επιτυχημένες λαϊκές αντιδράσεις εναντίον νόμου που καταδικάζει στη φτώχεια τους περουβιάνους αγρότες, κατά τις οποίες η αστυνομία δολοφόνησε τον 20χρονο εργάτη γης Χόρχε Μουνιόζ Χιμένες. Οι αγρότες και εργάτες γης του Περού, που κατέβηκαν στους δρόμους και έκλεισαν βασικές αρτηρίες της χώρας, αντιμετώπισαν άγρια καταστολή.
Ο νόμος, που θα κρατούσε σε ποσό αντίστοιχο εννέα ευρώ το μεροκάματο των εργατών γης, αποσύρθηκε και ο πιο πρόσφατο πρόεδρο της χώρας, Φρανσίσκο Σαγκάστι, ο οποίος δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δολοφονείται γιατί διεκδικεί τα εργατικά του δικαιώματα» και επέρριψε την πλήρη ευθύνη στην αστυνομία. Οι εργάτες γης ζητούν τα μεροκάματά τους να φτάσουν σε ποσό αντίστοιχο των 15 ευρώ.
Protests work! After 5 days of people blocking a major trade highway in Peru 🇵🇪 the government has decided to repeal the law that exploited Peruvian farm workers. #Peru pic.twitter.com/WcmcDyLIxE
— Naijaprofe (@ProtestaBloc) December 8, 2020