«Να προχωρήσουμε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου» τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βασίζοντας τη δήλωση του πως ένα από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας δημοκρατίας αποτελούσε η «εξωστρέφεια». «Σήμερα είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ελεύθερο, ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα και να προχωρήσουμε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.
Προλογίζοντας την εκδήλωση στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με θέμα «Η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο» αναφέρθηκε κυρίως σε ρητά και χαρακτηριστικά της «αρχαίας δημοκρατίας».
Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η αποστροφή του αρχηγού της ΝΔ που μίλησε για «τυραννία της πλειοψηφίας» σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του κόμματός του στην πιθανότητα συνταγματικής καθιέρωσης της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
«Η Δημοκρατία είναι μια συνθήκη καθημερινής πάλης για τη διασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών, του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Η πολιτική που περιορίζεται στο να κοιτά αυτάρεσκα την παρελθούσα εκλογική νίκη ή/και να επιζητεί με κάθε τίμημα τη μελλοντική εκλογική επικράτηση, τελικά υπονομεύει τη Δημοκρατία και ζημιώνει τους πολίτες και την κοινωνία. Είναι αυτή που γεννά το σπόρο της τυραννίας της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο καθηγητής Ober στέκεται με μεγάλη καχυποψία απέναντι στο θεσμό των δημοψηφισμάτων» ήταν η ακριβής δήλωση του.
Τα χαρακτηριστικά της αρχαίας δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά της αρχαίας δημοκρατίας που, βάσει των δηλώσεων του, είναι πάντα επίκαιρα.
Το πρώτο χαρακτηριστικό στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Ένας από τους λόγους της κρίσης της χώρας μας, είπε, είναι η αδυναμία ταύτισης του ατομικού με το συλλογικό συμφέρον. Η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη. Η δημοκρατία θέλει ενεργούς σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες.
Αυτοί θα στέκονται απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έλθει ούτε από τις ελίτ ούτε από κάποιον μεσσία αλλά από την αφύπνιση των πολιτών που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας. Των πολιτών που σήμερα δεν βρίσκουν κανένα λόγο συμμετοχής στα κοινά. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό των κομμάτων όπως και για την τήρηση του Συντάγματος.
Το δεύτερο στοιχείο, είπε, είναι η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε την αρχαία Ελλάδα και που οδήγησε σε ατομική και συλλογική ευημερία. Υπογράμμισε δε ότι σήμερα είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ελεύθερο, ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα και να προχωρήσουμε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το τρίτο μήνυμα είπε είναι η αντίληψη των αρχαίων για την αριστεία. Θεμέλιο της αρχαίας δημοκρατίας ήταν η πολιτική ισότητα όλων των πολιτών, ωστόσο τα ξεχωριστά έργα ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης τιμής. Κάποιοι σήμερα θεωρούν ότι η προσπάθεια για αριστεία προάγει ατομικές συμπεριφορές. Όμως κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα.
Ο λαϊκισμός μόνιμη φάση της χώρας
«Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η δημοκρατία είναι ανθρώπινο δημιούργημα, και γι αυτό έχει ατέλειες και πρέπει να προσαρμόζεται. Η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα είναι της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης τμημάτων που ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στον φανατισμό. Πρόκληση είναι και η συγκέντρωση οικονομικής ισχύος στα χέρια λίγων. Σε παγκόσμιο επίπεδο συντελούνται αλλαγές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Είναι παράδοξο ότι ενώ οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πληροφορία, συντελείται μία κρίση εκπροσώπησης, κάτι που οδήγησε στην έξαρση του δημαγωγικού λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός είναι μία φάση από την οποία δεν ξέφυγε η χώρα μας είπε Κ. Μητσοτάκης. Η κλασσική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα» πρόσθεσε.