X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταρρέει η αξία των ελληνικών τραπεζών υπό το βλέμμα της Goldman Sachs

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τράπεζες σημειώνουν εκτεταμένες απώλειες, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Goldman Sachs δημοσιοποιούσε την έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, κατά την οποία υποστήριζε πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».
Nikos Libertas / SOOC
|
Απώλειες της τάξης του 27,93% καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το μεσημέρι της Τετάρτης, με το τραπεζικό ρεπορτάζ να κάνει λόγο για «Limit down». Την ίδια ώρα (14.15) , η Eurobank σημειώνει απώλειες του 16,12%, η Εθνική Τράπεζα 6,93% και η Alpha Bank του 5,33%, ενώ απώλειες σημειώνει και η Attica Bank, άνω του 15%. Συνολικά, ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 11% και το χρηματιστήριο απώλειες του 3,14%. Σημαντικές απώλειες, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, καταγράφουν και άλλες μετοχές του Χρηματιστηρίου.
 
Στο παρασκήνιο των εξελίξεων αυτών της ελληνικής αγοράς, οι οικονομικός Τύπος σημειώνει τις πιέσεις που υφίστανται οι αγορές από την αβεβαιότητα της αγοράς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Καθημερινή καταγράφει αντιδράσεις «κορυφαίων τραπεζιτών» που περιγράφουν τις εκτεταμένες απώλειες των τραπεζών ως αντίδραση «χωρίς καμία λογική». Ως «υπερβολική» περιγράφεται η αντίδραση της αγοράς και από την ελβετική τράπεζα, HSBC, που ωστόσο ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνης τους στις ελληνικές τράπεζες», ενώ εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως το φαινόμενο θα κρατήσει για λίγες ημέρες. 
 
Σημειώνεται ακόμη πως, την περασμένη Παρασκευή, οι τέσσερις συστημικές παρουσίασαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα πλάνα τους με τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019-2021. Στους σχεδιασμούς που καταθέτουν, σύμφωνα με το οικονομικό Euro2day, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε 20% έως το τέλος του 2021, από 47% που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η μείωση αναμένεται να προέλθει 20% από ρυθμίσεις και πληρωμές δανείων, κατά 35% από πλειστηριασμούς και κατά 45% μέσο όρο από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων και μη δανείων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση της Folli Follie (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ), που αποδείχτηκε πως -τουλάχιστον- το 2017 εμφάνιζε πλαστά στοιχεία, εμφανίζοντας μαύρη τρύπα μεγαλύτερη του 1,2 δισ. ευρώ.

 

Το μήνυμα της Goldman Sachs

 
Μία ακόμα σημαντική είδηση, αυτή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Goldman Sachs, που εξέφρασε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το CNN.gr, «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη». Μάλιστα, στην έκθεση σχολιάζει τους στόχους των ελληνικών τραπεζών για την επίτευξη της μείωσης των κόκκινων δανείων ως εξαιρετικά φιλόδοξους, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα «ανοίγματα» θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο.
 
Στην έκθεσή της η Goldman Sachs, σημειώνει ως θετικά σημεία, μεταξύ άλλων, τη μαρκοοικονομική δυναμική που προσδίδει κυρίως ο τουρισμός, την ανάκαμψη του real estate, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τους μεγάλους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τη μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA και τη σταδιακή άρση των capital controls.
 
Παράλληλα, στα αρνητικά που περιλαμβάνει η έκθεση του χρηματοπιστωτικού οίκου, αναφέρονται τα αυξημένα επίπεδα των κόκκινων δανείων (παρά τους φιλόδοξους, όπως αναφέρει, στόχους για τη μείωσή τους), την υστέρηση ανάκαμψης του ΑΕΠ, καθώς και έντονες αμφιβολίες για τη συσσώρευση των τόκων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, από 25% (Εθνική Τράπεζα) έως 45% (Τράπεζα Πειραιώς). Ακόμη, εκτιμά πως το υψηλό κόστος των κρατικών ομολόγων θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στην αξία των τραπεζών, σημειώνοντας και την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού. 
 
Σημειώνεται πως, μόλις το περασμένο Σάββατο, έγινε γνωστό πως η Τράπεζα Πειραιώς αναζητεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018. «Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων της, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις αγορές από τα μέσα του 2018».

Δύο ακόμα σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών στον τραπεζικό κλάδο. Η πρώτη, αυτή της τοποθέτησης του Γιάννη Στουρνάρα ως νέο μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγους μόλις μήνες πριν την αποχώρηση του διοικητή Μάριο Ντράγκι από την κεφαλή της ΕΚΤ. Η δεύτερη, αυτή της ανάληψης από τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη της εποπτείας των Τραπεζών, κατόπιν προσωπικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα, μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Σημειώνεται πως η εποπτεία των Τραπεζών βρισκόταν μέχρι πρότεινος στην ευθύνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις