Ο κ. Στόινεφ επεσήμανε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό “καθίσταται εφικτό να μιλάμε για πραγματική διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τις οποίες προμηθεύεται η Βουλγαρία”.

Ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού θα είναι η κρατική εταιρεία διαχείρισης μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Ο κ. Στόινεφ γνωστοποίησε, ακόμη, ότι πρόκειται να συσταθεί μία κοινοπραξία μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) και της αντίστοιχης τουρκικής εταιρίας, για τον εξορθολογισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΝΕΚ προς την Τουρκία. 
 
Σύμφωνα με τον βούλγαρο υπουργό, η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τουρκία θα βοηθήσει την προβληματική ΝΕΚ να βελτιώσει την κατάσταση των οικονομικών της.
 
Από την πλευρά του, ο κ.Γιλντίζ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες θα καταφέρουν να κεφαλαιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την γεωστρατηγική τους θέση.
 
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε την κοινή στήριξη των δύο χωρών στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και τη σημασία του μελλοντικού αγωγού διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Τουρκίας, ενώ επιβεβαίωσε τη βούληση της χώρας του να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η Τουρκία ξεκινά να υλοποιεί έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία που η Βουλγαρία διαθέτει στον τομέα αυτό, είπε ο κ. Γιλντίζ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, σημείωσε ότι είναι μία από τις πέντε επιλογές που εξετάζονται.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via efsyn.gr)