Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, επισήμανε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού Sars-Cov-2: «Αυτό που γνωρίζουμε για την Όμικρον είναι ότι εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες».

Αν και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Αγγλία, η παραλλαγή «Ο» φαίνεται ότι ευθύνεται για περίπου 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν δράσει, μπορεί να κατακλυστεί το σύστημα υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα παλιρροϊκό κύμα λοιμώξεων, ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στο εμβόλιο και τον ιό», πρόσθεσε.

Για «παλιρροϊκό κύμα» είχε μιλήσει το βράδυ της Κυριακής και ο Μπόρις Τζόνσον, που ανακοίνωσε ότι όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 ετών θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει το νέο στέλεχος του ιού. Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θα είναι εφικτή, όπως είπε, για όλους έως το τέλος του μήνα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έρχεται ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον», δήλωσε στο μήνυμά του από την τηλεόραση ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγες ώρες αφότου η χώρα, έπειτα από εισήγηση των υγειονομικών αρχών σε Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, τέθηκε στο επίπεδο συναγερμού 4.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που τελεί υπό πίεση μετά τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε χριστουγεννιάτικα πάρτι ενώ η χώρα βρισκόταν σε πλήρες lockdown, δήλωσε:

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πλέον σαφές ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν επαρκές επίπεδο προστασίας, ωστόσο, το καλό νέο είναι ότι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι με την τρίτη δόση του εμβολίου μπορούμε να το αποκτήσουμε».

Όπως είπε, «μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ότι η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, αλλά ακόμη και αν αυτό αποδειχθεί, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον, υπάρχει κίνδυνος λόγω νοσηλειών να αυξηθεί επικίνδυνα η πίεση στο σύστημα υγείας και κατά συνέπεια να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι».

Τόνισε επίσης ότι η ενισχυτική δόση, με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, προλαμβάνει τα συμπτώματα στο 75% των ανθρώπων που μολύνονται από την «Ο».

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα εξής:

  • Όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για ενισχυτική δόση αρκεί να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 3 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους
  • Στόχος είναι να μπορέσουν να κλείσουν τα ραντεβού τους όλοι έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου
  • 42 ομάδες του στρατού θα βοηθήσουν την προσπάθεια σε όλη τη χώρα
  • Επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν σε όλη την Αγγλία
  • Θα αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας των κλινικών όπου γίνονται οι εμβολιασμοί για να αυξηθεί η δυνατότητα για ραντεβού
  • Θα εκπαιδευτούν χιλιάδες εθελοντές υγειονομικοί για να κάνουν εμβολιασμούς
  • Η βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει την προσπάθεια εμβολιασμού και στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία με όποιο τρόπο της ζητηθεί.