Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, την Ισπανία σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί για 15 ημέρες και θα περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί (με το περιθώριο στις περιφέρειες να τροποποιούν το ωράριο αυτό) ενώ, με εξαίρεση καταστάσεις ανάγκης, επιβάλλεται και απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των αυτόνομων περιφερειών.
Για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο, με τον πρωθυπουργό να ζητάει και την επέκταση του χρονοδιαγράμματος μέχρι τον Μάιο.
Η Ισπανία σημειώνει έναν από τους χειρότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ευρώπη, με τα συνολικά κρούσματα να βρίσκονται πάνω από το 1 εκατομμύριο, και τους θανάτους να φτάνουν τους 35.000.
Όπως αναφέρει το Reuters, η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει κατά το δοκούν από τις περιφέρειες, που θα έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν μερικώς τα μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Ιταλία ο Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων κατά του κορονοϊού, στο οποίο προβλέπεται ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν, από αύριο, στις 6 το απόγευμα. Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away». Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε- εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω. Αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
«Τον Νοέμβριο θα υποφέρουμε λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι -σφίγγοντας τα δόντια- στην συνέχεια θα ξαναπάρουμε ανάσα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να προσθέσει, πάντως, ότι «δεν επιβάλλεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας».
Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες να μετακινούνται μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη επαγγελματικού χαρακτήρα, για λόγους υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις και για την εκπαίδευση.
«Ξέρουμε ότι η πανδημία προκαλεί θυμό και βαθιά αμηχανία. Υπάρχουν νέες οικονομικές ανισότητες και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουμε άμεσα όλες τις κατηγορίες που πλήττονται από τους νέους αυτούς περιορισμούς» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο στην Ιταλία καταγράφτηκε νέο ρεκορ κρουσμάτων με πάνω από 19.500 κρούσματα, και 151 θανάτους.