Κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών/φοιτητριών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία με προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών, τα «φοιτητοδικεία» αλλά και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Με ξύλο και χημικά απάντησε η ΕΛ.ΑΣ, που είχε περικυκλώσει ασφυκτικά τον χώρο και με την αύρα να βρίσκεται δίπλα στην κινητοποίηση, αναγκάζοντας τους φοιτητές σε συνωστισμό, επαναλαμβάνοντας την επικίνδυνη πρακτική των προηγούμενων κινητοποιήσεων.

Xημικά και ξύλο κατά φοιτητών από την ΕΛ.ΑΣ που θα μπει και στα Πανεπιστήμια

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές αντιδρούν έντονα απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας», ενώ φέρνει και το όριο φοίτησης.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, συγκεντρωμένοι φοιτητές στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.,ε ξύλο και ρίψη χημικών και με την κατάσταση λίγο αργότερα να εξομαλύνεται.

Το δόγμα της καταστολής έκανε την εμφάνισή του και στην Πάτρα, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρει το thebest.gr, οι αστυνομικοί απέκλεισαν τις οδούς γύρω από την πλατεία, για να αποτρέψουν την πορεία και τους περιόρισαν στην πλατεία Γεωργίου.

Πάτρα: Ένταση στο κέντρο με φοιτητές- Ετ...

Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ονομάζεται «ΟΠΠΙ» και για την στελέχωσή της προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, «που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους». Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και «θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ». Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Για να δικαιολογήσει το νέο κατασταλτικό μέτρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε «απειλές ασφάλειας και προστασίας διεθνώς» που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

Παράλληλα, πέραν της σύστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα περιέχει ακόμη μία, επίσης κατασταλτική πρόβλεψη, εκείνη της συγκρότησης πειθαρχικού συμβουλίου για τους φοιτητές. Τα «αδικήματα που θα καλείται να εξετάζει αφορούν από τις αντιγραφές, έως και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ οι ποινές θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως και διαγραφές.