Βιβλικού μεγέθους είναι οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός». Οι περιουσίες πολλών ανθρώπων καταστράφηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με το οδικό δίκτυο. Παράλληλα η ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού διακόπηκε, με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Πιο συγκεκριμένα, τη Τετάρτη η Πολιτική Προστασία είχε εκδόσει οδηγίες οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας.

Ιθάκη

Ισχυρό ήταν το χτύπημα του κυκλώνα στην Ιθάκη όπου το νησί έμεινε χωρίς νερό, ρεύμα και τηλεπικοινωνίες. Τουριστικά καταστήματα καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, σκάφη αναψυχής βούλιαξαν και μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δέντρων, ενώ στο χωριό Πισαετός έχει καταστραφεί τμήμα του οδοστρώματος.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα του Ιανού κυρίως στα χωριά Φρίκες και Κιόνι, όπου τα φερτά υλικά από τη θάλασσα γέμισαν τα χωριά.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, πραγματοποιούν προσπάθειες επανηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές του νησιού μέχρι και το Βαθύ με τις εςργασίες να συνεχίζονται και τη Κυριακή.

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά επίσης επλήγη από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο δήμος Σάμης, ενώ το γραφικό χωριό Άσσος θάφτηκε από πέτρες, λάσπη και άλλα υλικά τα οποία παρέσυρε χείμαρρος.

Σύμφωνα με το λιμενικό 43 συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18 Σεπτεμβρίου, ενώ σε 9 σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και άλλα 9 σκάφη προσάραξαν.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία #ΙΑΝΟΣ στα Επτάνησα. Εικόνα από Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς από https://t.co/exqHWGldSW#Ιανός #Ianos #Janus #Κεφαλονιά pic.twitter.com/RMPRKxjkh4

— meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) September 18, 2020

Η Άσσος θάφτηκε κάτω από τόνους πέτρας και λάσπης

Το γραφικό χωριό της Άσσου κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τόνους πέτρας, λάσπης και μπάζων που μετέφερε ορμητικός χείμαρρος. Πολλοί κάτοικοι και τουρίστες εγκλωβίστηκαν, ενώ μέχρι και το μεσημέρι τη Κυριακής το χωριό δεν έχει ρεύμα και νερό.

Την ίδια ώρα επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν σημαντικές ζημιές, με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι αρχές δεν έχουν παράσχει καμία βοήθεια.

Άλλοι κάτοικοι του νησιού καλούν όποιον μπορεί να παρέχει φαγητό και νερό στην πληγείσα περιοχή.

Στη Κεφαλονιά μετέβη το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πετώντας πάνω από το νησί με ελικόπτερο, είδε την καταστροφή. Στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των ζημιών στη περιοχή.

Μετά το πέρας αυτής επεσήμανε πως «είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη αναφέροντας πως αυτά ήταν «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της ύδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικών δικτύων».

Τρεις νεκροί, δύο αγνοούμενοι

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή και στην Καρδίτσα αλλά και ευρύτερα του νομού. Ο τεράστιος όγκος βροχής που έφερε η κακοκαιρία, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και μεγάλες πλημμύρες.

Ο «Ιανός» κατά το πέρασμά του άφησε τρεις νεκρούς. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο χωριό Βασιλί, στα Φάρσαλα κι έναν 63χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείτο από την Παρασκευή στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας και τελικά βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του, στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Η ηλικιωμένη γυναίκα εγκλωβίστηκε στο σπίτι της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της από τη πλημμύρα.

Τη Κυριακή το πρωί άλλος ένας 63χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός αφού είχε καταρρεύσει η σκεπή του σπιτιού όπου διέμενε.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για μια 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι αλλά και για έναν βοσκό από το Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Ο Φάνης Στάθης, δήμαρχος Μουζακίου μιλώντας στο «MEGA», τόνισε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή για το δήμο, ενώ για την 40χρονη γυναίκα που αγνοείται είπε πως όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Στη περιοχή του Μουζακίου, τμήμα του Κέντρου Υγείας κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Παμίσου ο οποίος και υπερχείλισε.

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/photos/a.362591717111518/3308209912549669/?type=3

Ακολούθως, αναφερόμενος στις υποδομές, επισήμανε ότι έχουν σχεδόν διαλυθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες και έξι χωριά είναι αποκομμένα, χωρίς ηλεκτροδότηση και παροχή ύδρευσης. Επίσης ο δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία για όσους κατοίκους χρειαστούν τυχόν φάρμακα.

Παράλληλα ρεύμα όμως δεν υπάρχει ούτε στην πόλη του Μουζακίου. Παρά το γεγονός ότι η πόλη ηλεκτροδοτήθηκε για λίγη ώρα, στη συνέχεια έπεσε η τάση.

Σύμφωνα με το «Capital», στο Νομό Καρδίτσας, έχουν ηλεκτροδοτηθεί μέχρι στιγμής 59 υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ στον αστικό ιστό της πόλης και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες άντλησης υδάτων για την ηλεκτροδότηση άλλων 55, με αντλητικά μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί εκτάκτως από άλλες περιοχές.

Επιπροσθέτως αναμένεται να γίνει επιθεώρηση του Δικτύου στα σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με drone, ενώ συνολικά στην περιοχή εργάζονται 10 συνεργεία. Οι εργασίες επανηλεκτροδότησης συνεχίζονται και στην περιοχή της ανατολικής και δυτικής Αργιθέας, καθώς και στα Φάρσαλα.

Ωστόσο από τη κακοκαιρία δεν κινδύνεψαν μόνο ανθρώπινες ζωές. Στο έλεος του Ιανού βρέθηκαν και πολλά ζώα. Στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Σωματείυο Φαρσάλων, τέσσερις σκύλοι έχασαν τη ζωή τους από το κακοκαιρία ενώ το καταφύγιο υπέστει μεγάλες υλικές ζημιές.

Το καταφύγιο στην ανάρτησή του τονίζει μάλιστα πως κανένα άτομο από τα Φάρσαλα δεν νοιάστηκε να τους βοηθήσει.

Η ανάρτηση του Σωματείου

ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΎΓΙΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ…. ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΝΟΙΆΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΒΟΉΘΕΙΑ ΤΟΥΣ…ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΖΩΕΣ ΕΙΝΑΙ…. ΠΕΡΙΤΤΌ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΔΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΆΡΙΣΑ ΕΊΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΈΡΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ….ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΥΝΉΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΛΥ….ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΔΕΝ ΝΟΙΑΣΤΗΚΑΝ…

Κατέρρευσε μπαλκόνι στη Κρήτη

Σφοδρή ήταν η κακοκαιρία και στο χτύπημα της στη Κρήτη. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, όπου δρόμοι και καταστήματα πλημμύρισαν.
Στη Νέα Αλικαρνασσό η βροχή παρέσυρε το προστατευτικό στηθαίο ταράτσας το οποίο με τη σειρά του συμπαρέσυρε μπαλκόνι του πρώτου ορόφου ενός κτιρίου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Από περιστατικό σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές σε δύο οχήματα, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

https://www.facebook.com/antigoni.andreaki/posts/3552857471399150

Στο νησί σημειώθηκε και έντονη κεραυνική δραστηριότητα, η οποία όπως σημειώνουν «Τα Νέα», προκάλεσε ακόμα και εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο. Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκαν σταδιακές διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, ενώ ανά διαστήματα κοβόταν και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Εξαιτίας της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων 3 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Απραξία της Πολιτείας

Οι κάτοικοι σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, οι οποίες παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα απευθύνουν δραματική έκκληση στη Πολιτεία για άμεση βοήθεια, αφού πολλοί εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της κατάρρευσης γεφυρών, υπάρχει αποκλεισμός ολόκληρων χωριών, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα και αναλώσιμα.

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών καταγγέλλουν χαρακτηριστική αδράνεια των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και ζητούν την άμεση κινητοποίηση τους προκειμένου να επανέλθει μια σχετική ομαλότητα στις περιοχές τους.

Η ώρα των ευθυνών

Μετά από ερώτηση του βουλευτή και τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, σύμφωνα με το «documento», ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς θα κληθεί τη Δευτέρα να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με δυσλειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ των οποίων και οι παραλείψεις διαχείρισης του μεσογειακού κυκλώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής ρωτά τον υυφυπουργό:

1) Για ποιο λόγο εφέτος το καλοκαίρι, στις τρεις πιο κρίσιμες περιπτώσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι ουσιαστικά κατέρρευσε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας;

2) Για ποιο λόγο δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πολίτες στην Εύβοια, πριν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη χρήση του αριθμού 112, που, ενδεχομένως, θα απέτρεπε τον άδικο θάνατο οκτώ συμπολιτών μας, για ποιο λόγο δεν αντιμετωπίστηκε στο ξεκίνημά της η πυρκαγιά στις Μυκήνες, καθώς επίσης και για ποιο λόγο, ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνώριζαν την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δεν φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να ειδοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου σε ανυποψίαστους πολίτες τόσο στα δυο νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα;