Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει:
 

  • Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.
  • Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
  • Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.
  • Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

 

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με τη διαβεβαίωση από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ότι δεν θα κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα, αλλά και με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών να το στηρίζουν επί της αρχής του, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα επεξεργασίας, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, του νομοσχεδίου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής».
 
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς και αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο εξέφρασαν επιμέρους ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις, τις οποίες χαρακτήρισαν αναποτελεσματικές και αποσπασματικές, αλλά και αντιρρήσεις ως προς τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
 
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν τη διαφωνία τους, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για επιδόματα ψίχουλα και προσπάθεια κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενόψει των νέων περικοπών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.
 
Απαντώντας στην αντιπολίτευση, η Θ. Φωτίου απέρριψε τις κατηγορίες, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο τομή», και διαβεβαίωσε ότι κανένα προνοιακό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί αλλά αντίθετα, όπως είπε, θα στηριχθούν όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας Κέντρα Κοινότητας και θα προσληφθούν για τη στελέχωση τους 750 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη σήμερα 70 δήμοι έχουν προκηρύξει τις θέσεις.
 
Όπως διευκρίνισε, σε κάθε δήμο θα υπάρχει μια κοινωνική υπηρεσία η οποία θα παρέχει πληροφορίες για τα επιδόματα που δικαιούται ο δημότης του.
Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε η κ. Φωτίου, για το τακτικό αυτό προσωπικό έχουν εξασφαλιστεί όλα τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2020.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 850 ευρώ θα λάβουν το επίδομα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και έχει κατατεθεί με τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
 
Όπως τόνισε ο Αν. Πετρόπουλος η ρύθμιση αυτή αφορά 1,6 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους και η κυβέρνηση επέλεξε να διαχυθεί σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι στους άνεργους, γιατί υπάρχει ένα σύστημα εγγυημένο, ασφαλές με τραπεζικούς λογαριασμούς και δίνεται άμεσα.
 
Η συζήτηση του νομοσχεδίου που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με φορείς.