Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο «καλείται να ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με τον ν. 2716/1999 (Α ́96) «περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας» και παραμένει έκτοτε σε εκκρεμότητα.

Ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση θεωρείται εδώ ο μετασχηματισμός του τρόπου παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ.), με μετάθεση του βάρους από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν και τις εξαρτήσεις, ως μορφές εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.

Από την άλλη, το Σωματείο Υποστήριξης του έργου του 18άνω, οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18άνω και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο Ν/Σ με τον «ψευδεπίγραφο τίτλο “για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”, που βρίσκεται τώρα σε Διαβούλευση. Το ν/σ αυτό έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την Ψυχική Υγεία και την δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση, Κλείνει τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία, ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς να δημιουργεί εναλλακτικές δομές μέσα στην Κοινότητα. Ομογενοποιεί όλα τα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, εντάσσοντας τα, μαζί με τα ιδιωτικά κάθε είδους, μέσα σε έναν υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, ΝΠΙΔ, έξω από το ΕΣΥ».