Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 4 Ιουλίου στη Βουλή εκτιμάται πως θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου και θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής.
 
Βάσει του νομοσχεδίου, η Β’ Αθήνας διαιρείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Στην Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
 
Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, θα συγκαταλέγονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
 
Η περιφέρεις Αττικής θα διαιρείται στην Α΄ και τη Β’ Εκλογική Περιφέρεια. Θα υπάρχει δηλαδή η  Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού και η Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η δημοτική και περιφερειακή περίοδος θα διαρκεί τέσσερα χρόνια.
 
Επιπλέον, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενίσχυσης των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά σε κάθε δήμο ή περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η υπόθεση της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα» διεμήνυσε ο Π. Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου  αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία.

«Έχουμε ένα υπερώριμο αίτημα το οποίο στα λόγια το υποστηρίζουν όλοι και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα κι αποτελεί θετικό βήμα» ανέφερε.

 

Αντιδράσεις των Δήμων


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είχε απορρίψει το νομοσχέδιο, με τον πρόεδρο της Ένωσης να είχε δηλώσει ότι «Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα διαλύσει τους δήμους, γι αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το ν/σ δεν γίνεται δεκτό».

Όπως ανέφερε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» θα προσθέσει νέες δυσκολίες στο ήδη προβληματικό νομοσχέδιο «Καλλικράτης», με τον πρόεδρο να καλεί τον υπουργό να το αποσύρει.
 

Κατά το ν/σ η ΝΔ


Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης είχε χαρακτηρίσει κάλπικη μεταρρύθμιση το ν/σ αναφέροντας ότι ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, άποψη την οποία συμμετίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα με μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί έναν λόγο τόσο τοξικό, τόσο ακραίο όπως δεν έχουμε δει ποτέ στη μεταπολίτευση» είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση όχι απλώς σε ακυβερνησία αλλά σε συναλλαγές πίσω και κάτω από το τραπέζι» έχει αναφέρει επίσης.

Κατσίκης: Διαφψνώ κι ανησυχώ

Τη διαφωνία του σχετικά με την τροπολογία στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.
 
«Διαφωνώ και ανησυχώ για την κατάτμηση των περιφερειών Β'΄Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής» ανέφερε ο βουλευτής ο οποίος πρόσθεσε ότι με την κατάτμηση πλήττονται τα μικρά κόμματα, ενώ πρόσθεσε ότι με την απλή αναλογική στους Δήμους και στις Περιφέρειες πλήττονται μικρά κόμματα.
 
«Είναι βέβαιο με τη διχοτόμηση της Περιφέρειας Αττικής δεν θα εκπροσωπείται στο σύνολό της , εάν το νομοθέτημα περάσει, διότι τα μικρά κόμματα θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή σε μια από τις δύο περιφέρειες που θα έχουν προκύψει από τη διαίρεσή της» τόνισε, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών τροποποιήσει την τροπολογία, ώστε να μην έχει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές, «για να δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τις νέες περιφέρειες».

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο «Κλεισθένης».