Την Παρασκευή ο ΟΗΕ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου καλώντας την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούν Σαν Σου Κι να «κινητοποιηθεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, οι Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναζητώντας καταφύγιο στο Μπαγκλαντές έχουν φτάσει τους 270.000.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη δημιουργία τριών καταυλισμών στα βόρεια, τα νότια και το κέντρο του Μαουνγκντάου που αποτελεί το επίκεντρο των βιαιοτήτων.

Οι Ροχίνγκια φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας που υποστηρίζουν ότι έχουν σαφείς εντολές να προστατεύουν τους άμαχους.

Ποιοι είναι οι Rohingya

Οι Rohingya είναι μια μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην επαρχία Rakhine στη Δυτική Μυανμάρ, στα σύνορα με το σημερινό Μπαγκλαντές. Η μειονότητα αριθμεί περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους και μιλάνε τη δική τους διάλεκτο, η οποία διαφέρει από  τις εθνικές γλώσσες της Μυανμάρ.