Στη λίστα των καταζητούμενων της Ρωσίας ανήκει πλέον ο Όλεγκ Ναβάλνι, αδερφός του κρατούμενου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, με βάση τα δημόσια δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο 38χρονος Όλεγκ Ναβάλνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υπεξαίρεση και παραβίαση των μέτρων περιορισμού κατά της Covid-19 μετά τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητική πορεία υπέρ της απελευθέρωσης του Αλεξέι στη Μόσχα, έχει κληθεί εκ νέου στο δικαστήριο με τον κίνδυνο η μονοετής ποινή φυλάκισης με αναστολή που του είχε επιβληθεί για τη συμμετοχή στη διαδήλωση να μετατραπεί σε κάθειρξη.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος αγνοείται αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, πέρυσι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ποινής με αναστολή που του επιβλήθηκε.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία αναμένεται να ζητήσει από δικαστήριο της Μόσχας στις 18 Φεβρουαρίου να επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον Ολεγκ Ναβάλνι επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας, είπε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο Όλεγκ Ναβάλνι έχει ήδη εκτίσει μία ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, μια καταδίκη που σύμφωνα με τους επικριτές του στόχευε να ασκήσει πίεση στον αδελφό του και να αποθαρρύνει τους αντιφρονούντες. Αποφυλακίστηκε το 2018.

Για την ίδια υπόθεση, στον Αλεξέι Ναβάλνι είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή, η οποία πέρυσι μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης με την ίδια αιτιολογία, ότι δηλαδή παραβίασε τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού του.

Ο ίδιος λέει ότι οι κατηγορίες και η ποινή εις βάρος του έχουν πολιτική στόχευση προκειμένου να φιμώσουν την αντιπολίτευση κατά του προέδρου Πούτιν.