Συνάντηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τα σωματεία των εκπαιδευτικών, σχετικά με επερχόμενο νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και το ζήτημα της αυτονομίας των σχολικών μονάδων διεξάγεται το μεσημέρι της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο, με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αυτονομία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών» επρόκειτο να κατατεθεί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021», εν τέλει ωστόσο προγραμματίζεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με διαδικασίες fast track.

«Αναμέναμε ενημέρωση για να υπάρξει διαβούλευση, αλλά τώρα ξαφνικά μας καλεί για να μας κάνει ανακοινώσεις όπως φαίνεται» ανέφερε μιλώντας σχετικά στο alfavita.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος. «Την τελευταία φορά που συναντήσαμε την υπουργό, πριν περίπου δύο εβδομάδες, συζητήσαμε τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και μιλήσαμε και για τους μόνιμους διορισμούς που κοντεύει Ιούνιος και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε ο Θ. Τσούχλος.

«Στο πλαίσιο αυτής της κουβέντας η κ. Κεραμέως είχε αναφέρει ότι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα το φέρει το καλοκαίρι και το οποίο θα κινείτο σε τρεις άξονες: την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τη μεγαλύτερη αυτονομία των σχολικών μονάδων και τα κριτήρια επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης. Προσωπικά θεώρησα ότι θα φέρει το νομοσχέδιο μετά τις Πανελλαδικές, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα το κατεβάσει νωρίτερα» υπογράμμισε. «Η πρόσκληση για τη συνάντηση ήρθε ξαφνικά, ενώ λεπτομέρειες για το περιεχόμενο όσων θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο και όσων θα μας παρουσιάσει τη Δευτέρα τις μαθαίνουμε από δημοσιεύματα στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια της Υπουργού να επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μετά από πρόσφατη αναδίπλωσή της σχετικά με το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αξιολόγηση 180.000 εκπαιδευτικών από τον εκάστοτε διευθυντή και σχολικό σύμβουλο, ενώ θα παραμείνει η αυτοαξιολόγηση, στην οποία αρνήθηκε τη φετινή χρονιά να συμμετάσχει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (95% στην Πρωτοβάθμια, 87% στη Δευτεροβάθμια).

Ως «καινοτομία» που δεν θα έχει «τιμωρητικό χαρακτήρα» χαρακτηρίζουν ΤΑ ΝΕΑ το ενδεχόμενο οι εκπαιδευτικοί να αξιολογούνται και από τους μαθητές, καθώς και την πρόβλεψη να «θεσπιστούν κίνητρα – μπόνους» στους εκπαιδευτικούς που θα σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις, με τα εν λόγω κίνητρα να περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο παροχής οικονομικού επιδόματος.